Udarne vijesti

IGRE PRIJESTOLA: Krivokapić vs. Abazović, ko je u prednosti i ko će izaći kao pobjednik

Crnogorsku političku scenu drma žestoka politička kriza, izazvana krizom vlasti, koja se jedino može uporediti sa onom iz 1997. godine nakon podjele jedinstvenog DPS-a. Ovaj put je nešto drugačije i složenije zbog postojanja velikog broja partija i aktera koji su u igri, uključujući i međunarodni faktor koji podržava djelove obje strane.

Piše: Predrag ZEČEVIĆ, glavni urednik BiznisCG

Portal BiznisCG je još 1. decembra u tekstu TEKTONSKE PROMJENE (klikni) predvidio najavu manjinske Vlade i tektonske političke promjene, a sada ćemo kroz ovu analizu pokušati da analiziramo i predvidimo rasplet ove političke krize koja može biiti uvod u nestabilnost države.

Dva ključna igrača, ove svojevrsne IGRE PRIJESTOLA, su premijer Zdravko Krivokapić  i vicepremijer Dritan Abazović, ali će rasplet zavisiti od toga ko uspije da obezbijedi više privremenih saveznika. Takođe, ne treba ni potcijeniti iskusnu Demokratsku partiju socijalista koja iz prikrajka vreba svoju šansu.

SKRAĆENJE MANDATA I MANJINSKA VLADA -VJEROVATNO NEUSTAVNE KATEGORIJE

No, potezi obje strane su sumnjivi sa aspekta ustavnosti i ZAKONITOSTI. Mnogi poznavaoci Ustava priznaju da  se “manjinska Vlada” ne pominje u Ustavu, i da je ta kategorija “tanka” sa aspekta ustavnosti. S druge strane, večerašnji potez premijera Krivokapića, kada je Vlada zatražila skraćenje mandata Skupštini -NEMA uporište u Ustavu.

Naime, član 92 USTAVA propisuje da se Skupština ne može raspustiti ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi.

U nastavku teksta dajemo prednosti i mane glavnih oponenata u ovoj igri prijestola.

DRITAN ABAZOVIĆ, VICEPREMIJER

PREDNOSTI: Abazović je apsolutni favorit Evropske unije za budućeg lidera Crne Gore. To zvaničnici Evropske unije nijesu krili ni u javnim obraćanjima, kada su jasno saopštili da im je Abazović omiljeni politički lider.

Prednost Abazovića u odnosu na Krivokapića je što ima partiju GP URA koja kao partija vlasti jača, ali ne onim tempom kako su mnogi očekivali. GP URA je, uz to, članica porodice zelenih partija Evrope, koja omogućava Abazoviću da bude ključni igrač EU na trusnom političkom tlu Crne Gore.

Najjači adut Abazovića je potpisani Memorandum sa manjinskim partijama i Socijalističkom narodnom partija. Ako sporazum preraste u politički savez ili koaliciju, onda će to biti politički činilac bez čije saglasnosti neće biti moći formirana ni jedna buduća vlada, bila manjinska ili većinska.

abazovic

Lider GP URA, uz posredovanje Zapada, ima dogovor sa DPS-om oko bezuslovne podrške najjače crnogorske stranke manjinskoj Vladi. Ako se tome doda podrška SD, LP i SDP-a ideji manjinske vlade, onda je jasno da samo čudo može da se desi da manjinska vlada ne bude formirana. Sa 44 ili 49 poslanika, što svakako nije svejedno.

Uz to jasan je zahtjev Zapada da Crna Gora ubrza euroantalnske integracije i odlučnije krene u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što će biti osnovno pogonsko gorivo buduće manjinske vlade, ali reper na osnovu koga će se ocjenivati uspješnost novog Abazovićevog kabineta.

Bezrezervnu podršku Abazoviću pružaju ministri Đorđe Radulović i Sergej Sekulović, dok su Abazovićevim idejama bliski ministri Mladen Bojanić i Tamara Srzentić koja se nije izjasnila koga podržava u ovom žestokom sukobu.

MANE: GP URA je stranka sa jednocifrenom podrškom birača, što znači da je ipak mala stranka za crnogorske političke prilike. Zbog toga je neodrživo da manjinska vlada potraje duže od šest mjeseci, jer bi to bio diktat manjine u odnosu na većinu.

Naročito što se u SNP-u već pojavljuju prve pukotine i neslaganja odlukom o podršci manjinskoj vladi zajedno sa procrnogroskom GP URA-om i što ne reći desničarskim strankama manje brojnih naroda u Crnoj Gori.

Takođe, počeli su protesti protiv manjinske vlade što može pokolebati uticajne funkcionere SNP-a, ali i u slučaju brojnosti protesta da bude uvod u državnu nestabilnost.

PREMIJER ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ

PREDNOST: Glavna prednost Krivokapića ogleda se u tome što su ga bezrezervno podržali dvojica ekonomskih ministara Milojko Spajić i Jakov Milatović. Spajić je tvorac programa Evropa sad- Maršalov plan koji ima ogromnu podršku građana jer predviđa značajno povećanje plata. Lična popularnost Spajića prevazilazi popularnost Krivokapića, pa čak i Abazovića, zbog čega ga je portal BiznisCG svrstao na prvo mjesto najuticajnih ljudi u Crnoj Gori. (KLIKNITE OVDJE)

Ako je Abazović favorit EU, onda je Spajić apsolutno prvi pik Sjedinjenih Američkih Država za budućeg lidera Crne Gore. Kao dokaz za to je da se Spajić srijeće sa Gabrijelom Eskobarom, idejnim tvorcem manjinske vlade, kad god hoće. No Krivokapić nije Spajić i njegov autoritet je osjetno slabiji od njegovog najmlađeg ministra.

Krivokapiću na ruku ide bezrerezervna podrška predsjednika parlamenta Alekse Bečića, čija ja je smjena takođe zatražena i koji se očigledno dobro ne snalazi u političkim peripetijama.

Spajiću i Krivokapiću preostaje da u susret vanrednim izborima formiraju Demohrišćansku stranku koja, po svim istraživanjima javnog mnjenja, može imati jednu od odlučujućih uloga na političkoj sceni Crne Gore

MANE: Krivokapić se na međunarodnom planu pokazao kao vješt političar koji je u kontaktu i sa premijerom Velike Britanije i predsjednikom Francuske, ali se na unutrašnjem planu zamjerio mnogim političkim liderima čak i onim koji su ga glasali. Iz jednostavnog razloga – nije se držao ili nije mogao ispuniti obećanja koje im je dao.

Zbog toga je Krivokapić, iako ima dobre ekonomske rezultate, izgubio podršku parlamenta. Krivokapić, takođe, nikada nije opovrgao tvrdnje da forsira projekat “Srpski svet” koji može izazvati nestabilnost širih razmjera u regionu.

Iz ove Analize je jasno da su veće šanse da će Abazović formirati manjinsku vladu, koja će trajati izvjesno vrijeme. No prava politička bitka će nastati na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Jedina dilema je da li će ti izbori biti održani na proljeće ili na jesen nakon turističke sezone.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …