KRIVOKAPIĆ: KAP ima budućnost, radnicima neuporedivo bolje za vrijeme En+ grupe nego kod Uniproma

Nekadašnji predsjednik Sindikata Kombinata Aluminijuma Rade Krivokapić, ocijenio je u intervjuu za BiznisCG da je rješenje za KAP da postane državna kompanija ili da ga preuzme kredibilni inostrani investitor,  kojem bi se dala mogućnost da gradi izvor električne energije.

Krivokapić, poznati borac za prava radnika i koji je zaslužan za njihovo ostvarenje, ističe da je položaj radnika neuporedivo bio bolji za vrijeme En+ grupe nego kod Uniproma.

“Zarade isto tako nijesu za upoređivati u periodu kad je vlasnik bila En+grupa i sada kada KAP-om gazduje Uniprom. En+ grupa je bila respektabilna kompanija sa velikim mogućnostima kako za tekuće održavanje tako i za investicije koje su bile u KAP-u u tom periodu”, rekao je Krivokapić u intervjuu za BiznisCG.

BIZNISCG: Kako vidite budućnost AL industrije u Crnoj Gori s obzirom da je skoro ugašena primarna proizvodnja?

KRIVOKAPIĆ: Budućnost KAP-a najbolje možemo sagledati ako se vratimo u njegov istorijat: fabrika koja je projektovana na 100.000 tona metala, sa prerađivačkim fabrikama na samo 60 km od Rudnika boksita i na samo 60 km od Luke Bar. Ovakav geografski položaj kao i stratešku važnu fabriku sa repro lancom u krugu od 120 km, nije imao niko ne samo u Evropi već u svijetu.

Ono što moram napomenuti jeste da nije trebalo privatizovati KAP 2005. godine već je trebao ostati državna kompanija u kojoj je trebalo aktivirati prerađivačke kapacitete, a finalne proizvode unaprijediti.

BIZNISCG: Što je rješenje po Vama?

KRIVOKAPIĆ: Mislim da KAP ima budućnost ili kao državna kompanija ili kao kompanija sa kredibilnim inostranim investitorom, kojem bi dali mogućnost gradnje sopstvenog izvora električne energije koja je najvažni faktor u proizvodnji aluminijuma.

BIZNISCG: S obzirom da ste dugo u KAP- u obavljali odgovorne funkcije i bili predsjednik Sindikata, kakav je trenutno položaj radnika u KAP-u? Jasno je da je bio najbolji dok je vlasnik bila država. Da li je bolji položaj radnika i visina plata bio za vrijeme Pejovića ili En+grupe?

KRIVOKAPIĆ: Trenutan broj zaposlenih kao i njihov položaj, nije za upoređivanje kada sam ja radio u KAP-u do 2014. godine i sada. To je tada bila fabrika koja je imala 3.000 zaposlenih i organizovan Sindikat i uvijek smo imali mogućnost da se izborimo za svoja prava.  U odnosu na sad trenutno 500 zaposlenih koji nemaju organizovan sindikat već se organizuju bojažljive grupe radnika koji ispod glasa traže neka svoja prava.

Zarade isto tako nijesu za upoređivati u periodu kad je vlasnik bila En+grupa i sada, kada KAP-om gazduje Uniprom. En+ grupa je respektabilna kompanija sa velikim mogućnostima kako za tekuće održavanje tako i za investicije koje su realizovane u KAP-u u tom periodu.

BIZNISCG: Što mislite o ideji analitičara Đukanovića da je rješenje za KAP proizvodnja zelenog aluminijuma iz zelene struje? Što u konačnom mora se činiti?

KRIVOKAPIĆ: Država Crna Gora ne smije propustiti šansu da održi Al industriju zbog rude koju imamo i koju izvozimo i neko drugi ubira profit iz svega toga. Ali isto tako, Crna Gora treba da radi na razvoju i proizvodnji električne energije iz svih mogućih izvora, kako bi stavili u pogon ne samo Al industriju već sve fabrike koje su nekada radile sa strateškim investitorima ili kroz otvaranje državnih kompanija.

Oslanjati se samo na turizam i usluge mislim da je opasno za jednu državu, što je pokazala i ova svjetska pandemija koja je praktično ugasila ove dvije grane i ostavila milione ljudi bez posla.

Predrag ZEČEVIĆ

Tekst je nastao u okviru serijala portala BiznisCG o budućnosti aluminijumske industrije u Crnoj Gori.

Provjerite slična mjesta

Odgođen hitan press Abazovića zbog obaveza u ANB

Konferencija za medije zakazana za 11.00 sati u zgradi Vlade odložena je zbog obaveza predsjednika …