Manjine podržale model Ure: Crnoj Gori potrebna stabilnost

Uvažavajući činjenicu da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj političkoj, društvenoj, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, kao i da aktuelnu Vladu u parlamentu podržava svega desetak poslanika, mi, politički predstavnici manjinskih naroda u Skupštini Crne Gore, podržavamo prijedlog koji je u ponedjeljak saopšten od strane koalicije “Crno na bijelo” o formiranju manjinske Vlade.

To su u zajedničkom saopštenju saopštili lideri Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, Albanske liste, Nik Đeljošaj i Albanske koalicije “Jednoglasno”, Fatmir Đeka.

Uvjereni su da je model koji je predstavila koalicija “Crno na bijelo” realan i optimalan kako bi se izašlo iz trenutne političke situacije.

Model manjinske vlade, u ovim političkim okolnostima, može Crnoj Gori donijeti prijeko potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija. A to je upravo ono što je zahtjev naših građana i potreba države, kako bi izašla iz spirale podjela, siromaštva i beznađa. S toga, smatramo da bi što šira podrška ovom konceptu u Skupštini Crne Gore bila blagotvorna za naše društvo, za multietnički sklad Crne Gore i za očuvanje temeljnih vrijednosti za koje smo se borili – navodi se u zajedničkom saopštenju manjinskih stranaka.

Raduju ih, kako dodaju, poruke koje ovim povodom saopštavaju međunarodni partneri, jer će njihova podrška i pomoć u narednom periodu biti potrebna, kako bi što lakše sprovodili reforme i napredovali ka članstvu u EU.

Naš evropski i evroatlantski put nemaju alternativu i podrška partnera nam je od izuzetne važnosti. Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija podržavaju inicijativu o manjinskoj vladi. Sigurni smo da će nova vlada uspjeti da obezbijedi podršku i dođe do konsenzusa za izlazak iz vd. stanja u kome se nalaze naše brojne institucije.

Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija se od svog osnivanja zalažu za demokratizaciju društva, nezavisno pravosuđe, dogovor oko novog izbornog zakonodavstva, jačanje ekonomskog razvoja države i podizanje životnog standarda građana. Spremni smo da na ovim principima damo svoj doprinos, u cilju sveukupnog napretka našeg društva – zaključuje se u zajedničkom saopštenju trojice lidera.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …