Udarne vijesti

Danas inicijativa za smjenu Vlade, potpisaće i koalicija „Crno na bijelo“

Do kraja današnjeg radnog dana nova inicijativa za smjenu Vlade trebalo bi da bude upućena u skupštinsku proceduru, saznaje Pobjeda.

Izvori bliski parlamentarnim strankama potvrdili su našem listu da su već dogovrena 44 potpisa poslanika koji će je podržati, mada je moguće da se na dokumentu koji će biti predat Skupštini bude 27 poslaničkih potpisa, što je po ustavnoj proceduri dovoljno da se zakaže sjednica parlamenta.

Pored opozicionih, prijedlog su potpisali i poslanici koalicije „Crno na bijelo“, dok poslanici SNP-a, prema infomeracijama našeg lista, neće potpisati inicijativu, ali je ostavljena mogućnost da glasaju za nepovjerenje.

Ubrzanje procesa je uslijedilo je nakon što je koalicija „Crno na bijelo“ zatražila formiranje manjinske vlade koju neće činiti Demokratska partija socijalista i Demokratski front.

ZADATAK
Vicepremijer i predsjednik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović saopštio je u ponedjeljak da će koncept manjinske vlade ponuditi svim poslanicima i da mogu da ga podrže svi, uključujući i DPS i DF, a istakao je i da do kraja sedmice očekuje da se sve partije izjasne o njihovom prijedlogu.

Ura je juče to ponovila, a pojasnili su i što bi bio zadatak manjinske vlade koja bi se formirala.

Oni su saopštili da žele vladu koja će pokrenuti evropske integracije, deblokirati institucije (posebno u pravosuđu), nastaviti odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, obezbijediti ekonomski oporavak, sprovođenje reformi i nastavak povećanja zarada građana, te omogućiti priliv novih stranih investicija i EU fondova koji su sada stopirani zbog nestabilne političke situacije.

– Vladu koja će riješiti i konačno zatvoriti pitanja koja su polarizovala naše društvo prethodnih godina, ali i godinama unazad – potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u skladu sa Ustavom i nacionalnim interesima Crne Gore i time rasteretiti društveno-politički razvoj od crkvenih pitanja – naveli su iz Ure.

Osim toga, dodali su, vlada bi trebalo da omogući stabilizaciju odnosa sa susjedima i da snažno odražava karakter građanskog, sekularnog i multietničkog društva.

OPTIMALNO RJEŠENJE
Prijedlog o formiranju manjinske vlade koji je koalicija „Crno na bijelo“ predstavila u ponedjeljak juče su podržali lideri Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Albanske liste Nik Đeljošaj i Albanske koalicije „Jednoglasno“ Fatmir Đeka.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da je model manjinske vlade realan i optimalan kako bi se izašlo iz trenutne političke situacije, kao i da Crnoj Gori može donijeti potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija.

  • Smatramo da bi što šira podrška ovom konceptu u Skupštini Crne Gore bila blagotvorna za naše društvo, za multietnički sklad Crne Gore i za očuvanje temeljnih vrijednosti za koje smo se borili – istakli su u saopštenju.

Poručili su da su sigurni da će nova vlada uspjeti da obezbijedi podršku i dođe do konsenzusa za izlazak iz v.d. stanja u kome se nalaze brojne institucije.

-Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija se od svog osnivanja zalažu za demokratizaciju društva, nezavisno pravosuđe, dogovor oko novog izbornog zakonodavstva, jačanje ekonomskog razvoja države i podizanje životnog standarda građana – zaključili su u zajedničkom saopštenju.

I iz DPS-a juče su saopštili da će podržati svaku inicijativu koja će dovesti do smjene aktuelne Vlade, a pozdravili su odluku dijela parlamentarne većine da sa manjinskim partijama predloži rješenje koje bi vodilo deblokadi institucija i ubrzanju pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …