Manjinska vlada most ka konačnom rješenju, DPS nije u stanju da nameće pravila igre

Demokratska partija socijalista nije u situaciji da nameće pravila igre – ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, komentarišući vjerovatnoću da DPS podrži prijedlog koalicije „Crno na bijelo“ o formiranju manjinske vlade. Sa druge strane, politički analitičar Ranko Đonović istakao je da bi to bilo dobro za ovu partiju.

Uljarević je istakla da svako u politici bira u kojim aranžmanima učestvuje ili ne, pri čemu, nekad u te izbore akteri ulaze iz dominantnih pozicija, a nekad iz onih u kojima prihvataju i neke neprijatne konstatacije.

OHRABRENJE ZAPADA
– Da li će DPS iz ovoga izaći kao neko ko se i prema unutrašnjoj i međunarodnoj javnosti pozicionira kao ozbiljan i kredibilan politički subjekat, zavisi od toga kojim će putem hoditi kroz ovaj lavirint u koji se sada ulazi – ocijenila je Uljarević.

Smatra da se samo čekalo ko će i na koji način „presjeći“ političku agoniju, a kazala je i da je podrška zapadnih partnera prijedlogu manjinske vlade bila značajna.

– Vjerujem da je ohrabrenje koje je za predstavljeni prijedlog manjinske vlade dobila koalicija „Crno na bijelo“ iz međunarodne zajednice bilo važno za ubrzanje ovog neumitnog procesa, i to primarno u dijelu preuzimanja rizika. Međutim, treba naglasiti i da je hrabar iskorak napravila koalicija „Crno na bijelo“ – navela je Uljarević.

Na pitanje da li se ovaj prijedlog može tumačiti kao definitivno uklanjanje Demokratskog fronta iz vlasti, Uljarević je istakla da Crna Gora ne može napredovati sa liderima koji je ne doživljavaju kao jedinu i koji instrukcije primaju od onih koji ne mogu biti demokratski uzori.

Zbog toga je, kaže ona, očekivano da neki od lidera DF-a odu u političku penziju, a smatra i da su oni svjesni da se to vrijeme primiče, pa i različito na to reaguju.

Proći će i neko vrijeme dok se ta struktura ne modernizuje na način da kao konzervativni politički činilac bude dio vlasti, a da pri tome ne dovodi u pitanje ni državnost Crne Gore, niti njen građanski koncept – ocijenila je Uljarević.

Nije logično, dodala je, da zapadni partneri podržavaju bilo koju strukturu koja „klerikalizuje politiku“ i koja nema kapacitet da na inkluzivan način upravlja državom, jer to može da destabilizuje i Crnu Goru i da ima negativan efekat na region.

Smatra da manjinska vlada može biti koristan most ka konačnom rješenju do kojeg bi na najpošteniji način doveli prijevremeni parlamentarni izbori.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …