Stanišić: Poslanici da izglasaju da pripravnici primaju 450 eura

Predsjednik Mreže mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić uputio je danas inicijativu svim poslaničkim klubovima da u najkraćem roku zakažu vanrednu sjednicu Skupštine kako bi na njoj usvojili dopune Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem i na taj način obezbijedili da korisnici Programa za 2022. godinu imaju naknadu u visini nove minimalne zarade.

U Zakonu o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem članom 10 je regulisana mjesečna novčana nadoknada korisnika ovog programa u iznosu od 50 odsto od prosječne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi zaključivanju ugovora o stručnom osposobljavanju. Predloženom dopunom se reguliše da visina mjesečne naknade ne može biti manja od minimalne zarade. Po osnovu ovog člana mjesečna novčana naknada za korisnike ovog programa za 2022. godinu će iznositi oko 265 eura, jer je prosječna neto zarada za 2021. godinu oko 530 eura. Povećanjem minimalne zarade na 450 eura doći će i do povećanja osnovnih troškova života, gdje se korisnici ovog programa, njih oko tri hiljade mladih ljudi, dovode u podređen položaj. Zato bi se usvajanjem ove dopune zakona obezbijedila dodatna sredstva kako bi izbjegli diskriminaciju korisnika ovog programa i njihovu mjesečnu naknadu po osnovu učešća u Programu stručnog osposobljavanja podigli na nivo nove minimalne zarade od 450 eura – navodi Stanišić.

Ističe da bi fiskalni uticaj na budzet bio dodatnih pet miliona eura koji se mogu obezbijediti iz tekuće budzetske rezerve na poziciji Stručnog osposobljavanja kod Minsitarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ukoliko ne dođe do usvajanja ovih dopuna zakona skoro tri hiljade korisnika programa stručnog osposobljavanja će biti u podređenom položaju, jer program ”Evropa sad” ih nažalost nije prepoznao i budzetom za 2022. godinu nisu planirana dodatna sredstva koja bi njihova mjesečna primanja uskladila sa minimlanom zaradom.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …