Keković: Postoji bojazan da će poslodavci zakinuti radnike

Program „Evropa sad“ u načelu bi trebalo da svim zaposlenima u Crnoj Gori donese benefite u vidu povećanja plata koje će ići i do 80 odsto za minimalne. Međutim, u praksi, postoji realna bojazan da će dio zaposlenih biti na neki način zakinut.

Kako za Portal Analitika kaže generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković, u toj organizaciji pripremaju se da kroz proces monitoringa što je više moguće mobilišu i angažuju institucije sistema kako bi svaki pokušaj zloupotrebe prava zaposlenih na povećanje zarade bio odmah sasječen u korijenu.

”Program Evropa sad, koji podrazumijeva značajno povećanje zarada, a samim tim znači i povećanje standarda zaposlenih u Crnoj Gori, zavisi od seta mjera koje je potrebno paralelno sa tim programom sprovesti. Mi u USSCG smo to podržali od prvog trenutka najave programa“, ističe Keković.

Napominje, ipak, da nisu učestvovali u njegovom pisanju kao socijalni partner, niti su bili pozvani.

„Program nam je samo prezentovan na sjednici socijalnog savjeta, ali smo ga podržali i prije te sjednice, jer smo vidjeli da se zasniva na nekih 80 odsto mjera koje smo i očekivali od nove Vlade. To su mjere koje smo generalno predlagali i prethodnim Vladama i zbog toga smo smatrali da je program održiv”, kaže Keković.

Analitika

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …