Udarne vijesti

CRNA GORA: Pod lupom bogatstvo u bitkoinima

Bogatstvo u bitkoinima, odnosno vrijednost kojom se može digitalno trgovati ili se može digitalno prenositi, obuhvaćeno je nacrtom Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Nacrt tog zakona, koji tretira pitanje porijekla stečene imovine, biće dostavljen Evropskoj komisiji (EK) radi sugestija i mišjenja.

Zakonom o porijeklu imovine, kako su saopštili iz Vlade, definisaće se zakonski okvir za borbu protiv korupcije na svim nivoima javnog upravljanja u Crnoj Gori, kao i protiv organizovanog kriminala, uvezujući poreske norme sa normama drugih zakonskih tekstova.

Prema nacrtu zakona, predmet krivičnog djela je predmet koji je upotrijebljen ili je bio namijenjen u potpunosti ili djelimično za izvršenje krivičnog djela ili predmet koji je nastao izvršenjem tog djela.

Dalje se precizira da imovina podrazumijeva imovinska prava bilo koje vrste, nezavisno od toga da li se
odnose na dobra materijalne ili nematerijalne prirode, pokretne ili nepokretne stvari, hartije od vrijednosti i druge isprave kojima se dokazuju imovinska prava.

“Imovina podrazumijeva i virtuelanu imovinu. Virtuelna imovina je digitalni prikaz vrijednosti kojim se može digitalno trgovati ili se može digitalno prenositi i koji se može koristiti za plaćanje ili u svrhe investiranja, a koji nije izdala i za koji ne garantuje Centralna banka niti drugi državni organ te koji nije nužno povezan sa zakonski uspostavljenom valutom i nema pravni status valute ili novca”, piše u predloženom aktu.

Digitalna imovina, podsjetimo, nije nužno vezana za zakonsko sredstvo plaćanja i nema pravni status novca ili valute, ali je građani i firme prihvataju kao sredstvo razmjene.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …