ŽPCG ostvario nevjerovatne rezultate

Željeznički prevoz Crne Gore može biti zadovoljan ostvarenim rezultatima u godini za nama, s obzirom na to da je 2021. obilježila pandemija koronavirusa, kazala je PR ovog preduzeća Jovana Jovanović. Prvi preliminarni podaci pokazuju da će poslovni prihodi u 2021. godini premašiti iznos od dva miliona eura.

Zadovoljni smo ostvarenim prometom, naročito tokom ljetnjih mjeseci i to kako u lokalnom tako i u međunarodnom prevozu. Prvi preliminarni podaci pokazuju da će poslovni prihodi u 2021. godini premašiti iznos od dva miliona eura što je za oko 75 odsto više u odnosu na 2020“, rekla je Jovanović.

Ona ističe da je ŽPCG u 2021. godini prevezao 557.000 putnika što je za 17,84 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

“Tokom 2021. godine pokrenuto je 10.263 voza što je za 18,95 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Broj prevezenih putnika u lokalnom saobraćaju je 470.000, dok je u međunarodnom saobraćaju na relaciji Bar – Beograd – Bar prevezeno 87.000 putnika“.

Jovanović kaže da su najveći problemi i izazovi u dijelu voznih sredstava čija je prosječna starost prilično velika, ali i u dijelu infrastrukture, gdje se u narednom periodu očekuju značajni remonti i rekonstrukcije.

“Planovi i mjere za narednu godinu su prevashodno usmjereni na poboljšanje usluge u lokalnom i međunarodnom putničkom saobraćaju. Planom su predviđeni remonti spavaćih i kušet vagona koji će biti spremni za narednu turističku sezonu“.

Jovanović ističe i da je u planu da u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj realizuju kredit od 14 miliona eura koji će se koristiti za modernizaciju voznog parka.

“U lokalnom saobraćaju uvodimo čitav niz povlastica u cilju promocije željezničkog saobraćaja kao ekoliški najprihvatljivijeg modela prevoza. Priključili smo se projektu EYCA kartice i obezbijedili popust od 50 odsto, ali i umanjili cijenu karata za prevoz bicikala koja sada iznosi dva eura“, kaže Jovanović.

Trenutno, kako je dodala, u lokalnom saobraćaju imaju šest parova vozova na relaciji Podgorica – Bar – Podgorica, tri para na relaciji Bar – Bijelo Polje – Bar i pet parova vozova na relaciji Podgorica – Nikšić – Podgorica. Svi vozovi saobraćaju prema važećem redu vožnje.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …