Udarne vijesti

Stanovi u EU skuplji za 9,2 odsto

Cijene stambenih nekretnina u EU i evrozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, pokazao je izvještaj Eurostata.

Na nivou EU cijene stambenih nekretnina porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju 9,2 odsto u odnosu na isti period godinu prije, najsnažnije u malo više od 15 godina. U drugom tromjesečju uvećane su 7,4 odsto, prema revidiranim podacima.

U eurozoni cijene su u trećem tromjesečju porasle 8,8 odsto, najsnažnije od 2005. godine kada je Eurostat počeo prikupljati podatke.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su na godišnjem nivou 6,8 odsto. Sve su zemlje EU osim Grčke, čiji podaci nisu bili dostupni, bilježile rast cijena stambenih nekretnina u trećem tromjesečju u odnosu na isti period godinu ranije, a u njih pola stopa rasta bila je veća od 10 odsto”, napominju u Eurostatu, prenio je Tanjug.

Najviše su porasle u Češkoj, za 22 odsto, u odnosu na isti period 2020. Slijede Litvanija i Estonija s rastom cijena za 18,9, odnosno 17,3 odsto, te Nizozemska gdje su porasle 16,8 odsto. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem prošlogodišnjem kvartalu porasle za devet odsto u odnosu na isti period 2020, najsnažnije od početka 2020. godine. U drugom tromjesečju uvećane su 6,5 odsto.