Usvajanjem programa Evropa sad i Tužilačkog savjeta Crna Gora napreduje ka EU

Usvajanem budžeta i programa Evropa sad, kao i kompletiranjem Tužilačkog savjeta, Crna Gora je otvorila vrata za napredak ka Evropskoj uniji, poručio je u intervjuu za TVCG ambasador Franacuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

U novembru prošle godine ambasador Francuske u Crnoj Gori, gostujući na Javnom servisu, kazao je da je razočaran dešavanjima u Crnoj Gori, jer je imao nadu da ćemo nastaviti putem evropskih integracija.

U međuvremenu, kako kaže Timonije, napravljeni su pozitivni koraci, i ima, naglašava, puno nade u pogledu saradnje.

“Mislim da je to razočaranje dijelilo više nas. Međutim, kraj godine je ukazao na izvjesna pozitivna kretanja. Crna Gora je usvojila budžet i ima program “Evropa sad”, do koga nam je stalo. Na praktičnom planu postignut je napredak u vladavini prava time što je uspostavljen Tužilački savjet, što će omogućiti sistemu da funkcioniše. To je jedan od preduslova za saradnju sa vašom zemljom”, mavodi Timonije.

Ta će saradnja biti od još većeg značaja, jer je Francuska 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskoj uniji.

Ranije je predsjednik Makron poručio da će, zvaničnom Parizu , što se tiče vanjske politike, prioritet biti Afrika, a nakon toga Balkan.

Kako kaže sagovornik TVCG, pitanje regiona, za Francusku je pitanje kredibiliteta evropske izgradnje.

“Poteškoće postoje, vi ih dobro poznajete. Naša zamisao je da budemo prisutni na terenu, da doprinesemo stabilnosti ovog regiona i njegovom napretku. Predsjedavanje Uniji ne čine odluke već davanje impulsa. Računajte da ćemo to raditi i biti uz vas”, poručio je Timonije.

Na pitanje šta konkretno Francuska očekuje od Crne Gore, kaže da je put Crne Gore jasan.

“Mislim da je put Crne Gore jasan i on je određen shodno jasnim preporukama Evropske komisije. Crna Gora je doživjela političke promjene, smjenu vlasti, i sada je neophodna da ta smjena funkcioniše, u tom dijelu želimo da pomognemo”, poručio je Timonije.

Ipak, kako kaže ambasador Timonije, u Uniji imaju novog člana, a to je Kovid, i mora se raditi sa njim ili protiv njega.

Zbog toge je, kaže, skroman u pogledu predloga. No, ako situacija dozvoli, u junu će Francuska okupiti predstavnike Balkana, gdje će biti predstavljen bilans svega što je postignuto u ovom dijelu Evrope.

“Ne smije se zaboraviti da je to put u dva smjera, uradićemo sve što možemo, ali ne bez reakcije naroda Balkana. Izgradnja Evropske unije je zajednička odgovornost”, zaključio je francuski ambasador.

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …