Kroz platformu povezivanja sa američkim partnerima osnažićemo javni i ICT sektor i privući strane investitore, partnere i mentore

Crna Gora će, u saradnji sa američkim partnerima, osnažiti domaći ICT sektor i povezati IT kompanije sa potencijalnim investitorima i korporacijama, mentorima i liderima širom svijeta, čime će biti unaprijeđen poslovni ambijent i otvoren prostor za više stranih investicija.

To je poručila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, koja u San Francisku sastala sa Sherif Sadaawi-jem, direktorom za globalna partnerstva u kompaniji Plug and Play, koja je najveća inovativna platforma na svijetu, tehnološki akcelerator koji povezuje startapove i potencijalne investitore.

“Svojim djelovanjem pokreću promjene u više od 18 industrija globalno, i u partnerstvu sa njima želimo da osnažimo crnogorski ICT sektor, dodatno ubrzamo inovacije u Crnoj Gori i povežemo IT kompanije sa potencijalnim investitorima, mentorima i korporacijama širom svijeta. Plug and Play, kao jedan od najvećih svjetskih startup akceleratora, koji okuplja startupove, investitore i korporacije iza sebe ima mnoge uspješne priče iz Silicijumske doline koje uključuju PayPal, Dropbox, SoundHound i Lending Club i umnogome može pomoći ubrzanju rasta i razvoja našeg ICT sektora”, rekla je ministarka Srzentić.Srzentic- SADSrzentić je naglasila da u Vladi, u saradnji sa brojnim partnerima širom svijeta, kontinuirano unapređuju poslovni ambijent u Crnoj Gori u cilju privlačenja više stranih investicija, a ono što je od strateškog značaja je jačanje ICT sektora, pokretanje startupova, osnaživanje preduzetnica i preduzetnika, a posebno osjetljivih grupa.

„Kao jedan od modela koji želimo da implementiramo je platforma koja će omogućiti predstavljanje IT kompanija iz Crne Gore američkim investitorima i korporacijama, dijeljenje praksi i mentorstvo sa američkim kompanijama, kao i uspostavljanje bliske saradnje organizacija ove dvije zemlje”, poručila je Srzentić.

Sa američkim Vladinim timom za komercijalne servise, pri Ministarstvu trgovine SAD-a, Srzentić je razgovarala na temu uvođenja globalnih servisa u Crnoj Gori i privlačenja većeg broja američkih investicija.

“Sa timom pri Ministarstvu trgovine SAD-a, zaduženim za promociju američkih kompanija u svijetu, posredstvom američke ambasade u Crnoj Gori, već sarađujemo pregovorima sa brojnim američkim kompanijama, uključujući i PayPal, pa je susret sa njima bila još jedna od prilika da otvorimo i druga poglavlja u pregovorima sa drugim američkim kompanijama”, saopštila je Srzentić.

Sa Sophiom Kittler, direktorkom za inovacije u kancelariji gradonačelnice San Franciska London Breed, ministarka je razgovarala na temu najboljih inovativnih programa i praksi grada San Franciska.

Srzentić je navela da se San Francisko prethodne godine našao među šest gradova na svijetu, koji su dobili finansijska sredstva Blumberg fondacije, za uspostavljanje tima za inovacije, koji ima za cilj da uz pomoć tehnologije i boljim upravljanjem podacima poboljša javne usluge grada.

“Povezivanje javnog i privatnog sektora i najbolje prakse oko rješavanja kritičnih izazova građana su ono što San Francisko u dijelu inovacija izdvaja od drugih gradova, pa je jedna od tema dalja konkretizacija saradnje i stvaranje platforme za buduće povezivanje i mentorstva timova ministarstva i crnogorskih IT kompanija sa timovima za inovacije i privatnim sektorom u San Francisku”, kazala je ministarka Srzentić.

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …