Građani neće moći da se liječe u „Kodri“ o trošku države

Fond za zdravstvo zaključio je ugovore sa pet privatnih zdravstvenih ustanova koje žele da pružaju usluge u okviru javnog zdravstva ne navodeći o kojim ustanovama je riječ, ali među njima nema bolnice „Kodra“ koja je donijela odluku da se ne javlja na konkurs raspisan u septembru nakon što je Vlada prethodno sa njom raskinula ugovor, koji je trebalo da važi do kraja prošle godine, piše Pobjeda.

To znači da građani Crne Gore više neće moći o trošku države da se liječe u privatnoj bolnici „Kodra“, već će sve usluge morati da plate. Ta privatna bolnica omogućavala je operacije iz oblasti urologije, hirurgije, oftalmologije i ortopedije na teret zdravstvenog osiguranja.

„Ne žele farsu“
Direktorica „Kodre“ Dragica Perović-Ivanović Pobjedi je juče kazala da je njihov ugovor raskinut ljetos nezakonitom odlukom Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva.

– Time je pacijentima oduzeto pravo da se o trošku svog zdravstvenog osiguranja, uz uput izabranog doktora, liječe u bolnici „Kodra“. Sada sve usluge, uključujući i operacije, plaćaju – istakla je Perović-Ivanović.

Navela je da se nijesu ni javili na poziv Fonda uz obrazloženje da nijesu htjeli da učestvuju u „farsi i prevari građana“.

– Konkurs je raspisan samo radi dezavuisanja građana, odnosno da bi mogli davati netačne informacije kako pacijenti i dalje mogu da se liječe i operišu u privatnim bolnicama. Raspisali su konkurs za samo četiri operativna zahvata, a ukinuli su mogućnost da pacijenti mogu uraditi bilo koji operativni zahvat koji im je indikovan. Kako nijesmo htjeli da učestvujemo u toj farsi, odnosno prevari građana, nijesmo se, naravno, javili na takav poziv – kazala je ona.

Fond za zdravstveno osiguranje juče je saopštio da je sa ukupno pet ustanova sklopljen ugovor, ali nije navedeno sa kojim, niti koje su privatne ustanove podnijele prijave na konkurs.

– Na javni poziv javilo se sedam ustanova za pružanje zdravstvene zaštite za četiri oblasti. Odlukom o izboru davalaca zdravstvenih usluga koji nijesu obuhvaćeni odlukom o mreži zdravstvenih ustanova za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja je donesena u decembru 2021. godine, sa pet ustanova zaključen je ugovor o pružanju usluga iz tri tražene oblasti – navode iz Fonda.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …