AFERA VOLI: Carinici i policajci tajno pratili tovar kokaina

Banane iz Ekvadora, među kojima je pronađeno gotovo pola tone kokaina, dva puta pretovarane su na ruti do Bara – u Panami i u italijanskoj luci Đoja Tauro.

Iz te luke, ka barskoj Port of Adria, krenule su manjim kontejnerašom Spirit of Chennai koji plovi pod zastavom Portugala.

Taj brod, sa 70 utovarenih kontejnera banana, 2. januara uplovio je u Bar.

Kompletan tovar banana poručila je firma “Rastoder” iz Slovenije, s tim što su dva od njih, među kojima i onaj sa oznakom CRSU6138117 na kom je pronađen kokain, preusmjerena podgoričkoj kompaniji “Voli trade”.

Carinici su kokain registrovali prilikom skeniranja kontejnera u Slobodnoj carinskoj zoni u Baru, a potom je sa Upravom policije i Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) napravljen plan, kazala je Vijestima vršilac dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević.

Petričević objašnjava da su, s obzirom da kontejneri moraju biti pregledani i u Baru i u Podgorici, dogovorili da od četiri u kojima je bila roba za Voli, na Carinskom terminalu u glavnom gradu pregledaju samo dva – da preskoče onaj u kom je sumnjivi tovar, ali da ga carinici i policija prate do Logističkog centra poručioca.

Tako je, objašnjava, i urađeno.

POČETAK
Petričević je za Vijesti ispričala da su službenici Slobodne carinske zone u Luci Bar 11. januara, prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti na skeniranju svih pošiljki pristiglih u tu luku, u jednom od kontejnera kojim su transportovane banane, na snimku skenera uočili indiciju da je pošiljka kontaminirana.

Ističe i da su je, s obzirom na uočena saznanja na nalazu skenera, a u skladu sa definisanom hijrerahijskom nadležnosti, odmah obavjestili kao starješinu organa – “kako bi definisali strategiju daljeg postupanja”.

Carinici su tada, po njenom nalogu, sumnje odmah podijelili sa nadležnima iz Centra bezbjednosti Bar.

”Želim da napomenem da Uprava prihoda i carina, u konkretnom slučaju, ima sva zakonska ovlašćenja da nakon uočenih nejasnoća i eventualnih indicija da je određena pošiljka kontaminirana, može samostalno sprovesti detaljan pregled na licu mjesta, tj. u okviru Slobodne carinske zone Bar. Procjena starješine i časnih carinskih službenika bila je da u ovom slučaju, a njegujući već uspostavljenu izvanrednu saradnju sa Upravom policije, obavijestimo nadležne u toj instituciji, što je i učinjeno istog dana – 11. januara 2022. godine”, kazala je Petričević.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

PES: Politička stabilnost će omogućiti dobijanje IBAR-a i nastavak unapređenja standarda

Nakon konkretnih dosadašnjih rezultata Vlade i Skupštine Crne Gore, PES će se zalagati za stabilnost …