Udarne vijesti

Unija poslodavaca ljuta na premijera Krivokapića

Premijer Zdravko Krivokapić iznio je kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama i sadrže prijetnje crnogorskoj biznis zajednici, čime se pridružio hajci kojom dominira atmosfera u kojoj se poslodavci unaprijed prozivaju za razne zloupotrebe, kazali su iz Unije poslodavaca (UPCG).

Krivokapić je na Tviter spejsu, gdje je odgovarao na pitanja građana, rekao da poslodavci imaju sve uslove da obezbijede svakom radniku iznos minimalne zarade od 450 eura.

“Ne postoji taj poslodavac koji to sada ne može da isplati. Ako postoji, neka dođe i kaže zašto je to nemoguće. Mislim da su to igre i zloupotrebe na koje su navikli brojni poslodavci“, kazao je Krivokapić.

Iz UPCG su u reagovanju naveli da je partnerski odnos kreatora politika i donosioca odluka sa predstavnicima privrede glavna pretpostavka ukupnih procesa usmjerenih na ekonomski razvoj Crne Gore.

Kako su kazali, na takvim premisama, u oktobru prošle godine zaključene su sjednice Upravnog odbora UPCG i Socijalnog savjeta na kojima je UPCG podržala program Evropa sad, uz ocjenu da reformama koje se njime najavljuju mora prethoditi kvalitetna, detaljna analiza koja će pokazati da li je privreda finansijski spremna, i u kojoj mjeri, da istrpi to uvećanje.

Iz UPCG su rekli da, nažalost, takva analiza do danas nije urađena.

Prema njihovim riječima, realni sektor je pokretačka snaga ekonomsko-socijalnog i društvenog napretka i krajnje je vrijeme da mu se kao takvom pruži i puna podrška.

Oni su rekli da ne spore da postoje pojedini neodgovorni privrednici i loši poslodavci, ali da je činjenica da ogroman broj privrednika i poslodavaca ima odgovoran odnos i prema pravima zaposlenih i izmirivanju obaveza prema državi.

Navodi se da značajan broj privrednika, naročito onih iz kategorije mikro i mali, kao i onih iz sjevernog regiona Crne Gore, već sada posluje na pragu održivosti.

Kako su rekli iz UPCG, dodatan alarm o teškoj situaciji daju i podaci Centralne banke prema kojima je na kraju decembra prošle godine u blokadi bilo 18,85 hiljada preduzeća i preduzetnika.

Pobjeda