Ovo su sve mjere koje važe od danas

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović predstavljajući mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 koje će biti na snazi narednih sedam dana – od 13. januara do 19. januara 2022. godine, na konferenciji za novinare saopštila je da se najvažnija izmjena u odnosu na dosadašnje mjere odnosi na uslove prelaska crnogorskih granica.

  • U narednih sedam granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde:
  1. Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci;
  2. Negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata;
  3. Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati;
  4. Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa), navela je ministarka Borovinić Bojović.

Dodatno, kako je kazala, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10m2. Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde. Ostale mjere, prema riječima ministarke, ostaju na snazi.

U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. januara početi 31. januara. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski, kazala je minstarka zdravlja.

Provjerite slična mjesta

Đurović: Sudije Ustavnog suda biraćemo prije lokalnih izbora

Predjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je parlament danas pokazao da funkcioniše. “Vezano za …