Opštinu Budva očekuje uvođenje prinudne uprave

Opštinski odbori Demokrata, Prave Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta Ura sklopili su dogovor da do ispunjenja zakonskog roka za uvođenje prinudne uprave ne daju kvorum za održavanje sjednica Skupštine opštine Budva.

To je u razgovoru za Pobjedu potvrdio lider Prave Budva Aleksandar Franeta, ističući da je trenutno stanje u tom gradu potpuno neodrživo i da jedino rješenje aktuelne političke krize vidi u raspisivanju vanrednih izbora.

– Dogovor je da se sjednice Skupštine opštine više uopšte ne održe, dok se ne uvede prinudna uprava. Što se tiče Demokratskog fronta, oni bi je mogli održati sa Demokratskom partijom socijalista, ali sumnjam da će na to pristati – rekao je Franeta.

Ističe i da je Prava Budva spremna za dogovor sa Demokratskim frontom, ali isključivo na principima koalicionog sporazuma koji je sredinom novembra minule godine sklopljen između lokalnih odbora Demokrata, Prave Crne Gore, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta Ura.

  • Dogovor sa DF-om dolazi u obzir jedino u varijanti tog sporazuma. Dakle, mi smo voljni za razgovor. Ja ću predložiti da se okupe ljudi koji nijesu kompromitovani, a koji imaju ovlašćenja za tu vrstu dogovora, pa ćemo da vidimo ko je gdje. Međutim, kako sada stvari stoji, teško da do bilo kakvog dogovora može doći – rekao je Franeta.

Dodaje i da će se Prava Budva držati sporazuma dogovorenog sa Demokratama, SNP-om i Urom.

  • Mi imamo potpisan sporazum koga ćemo se držati. Međutim, ne vidim razrješenje ove krize. S obzirom na odnose između predsjednika Opštine Marka Carevića i Skupšine opštine Krsta Radovića, to je, po meni, nemoguće. Jedino što nam preostaje je da idemo na izbore – naveo je on.

Skupština opštine Budva nije zasijedala još od 13. septembra prošle godine, kada je održana posljednja redovna sjednica lokalnog parlamenta.

Predsjednik SO Budva Krsto Radović, inače funkcioner Demokrata, je nakon toga zakazao nekoliko sjednica, ali nijedna nije održana jer su ih naizmjenično bojkotovali odbornici Demokratskog fronta i nove koalicije koju čine Demokrate, Prava Budva, SNP i Ura.

Prema članu 185. Zakona o lokalnoj samoupravi, Vlada, odnosno Ministarstvo javne uprave prinudnu upravu uvodi ukoliko Skupština opštine ne zasijeda duže od pola godine.

Kriza vlasti u Budvi nastala je početkom jula prošle godine kada su Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene sklopili sporazum o jedinstvenom djelovanju u vršenju vlasti u Budvi do isteka aktuelnog mandata lokalne uprave, kojim su iz odborničke većine praktično istisnuli Socijalističku narodnu partiju i Pravu Budva.

U međuvremenu, lokalni odbori te dvije partije, zajedno sa Demokratama i Urom, sklopili su sporazum o zajedničkom političkom djelovanju koji, kao rješenje političke krize u gradu, predviđa povlačenje predsjednika opštine i funkcionera DF-a Marka Carevića, ali i Skupštine opštine Krsta Radovića.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …