Više od 100 smijenjenih direktora tužilo državu

Uglavnom svi rukovodioci koji su lani razriješeni tužili su državu, a u ovom trenutku je više od 100 tužbi – kazala je u intervjuu za Pobjedu zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović.

Nezahvalno je, kako je navela, prognozirati ishod tih sporova, ali je sigurno da će buduće postupanje zaštitnika ovim povodom zavisiti od presuda. Komentarišući godinama aktuelan problem radnih sporova, Ćirović je kazala da do velikog broja suđenja nije ni moralo doći, jer su službenici tražili isključivo ono na šta su imali pravo. Imajući u vidu da takve tužbe i dalje pristižu, ona je apelovala na rukovodioce budžetskih jedinica da urade sve što je u njihovoj nadležnosti kako ne bi gurali državu u unaprijed izgubljene sporove.

“Država je 2016. godine pokrenula tužbu radi raskida ugovora za kupovinu kompleksa Meljine u Herceg Novom kojom potražuje i povraćaj imovine koja je bila predmet ugovora, kao i tužbu protiv Opštine Budva, radi isplate 29,3 miliona eura, po osnovu aktivirane državne garancije. Tužene su i Mellie Investments corp i AD N. Prvoborac Herceg Novi, radi utvrđenja ništavosti ugovora, a vrijednost spora je tri miliona eura. Od tužbi protiv države, koje nam svakodnevno pristižu, izdvajam tužbene zahtjeve Atlas Capa od 50 miliona eura, Duška Kneževića od 30 miliona, Vektre Jakić i Aerodroma od po šest miliona, Montenegro erlajnza u stečaju od 100 miliona i Louisa Maquirea iz Irske od 20,6 miliona eura. Brojne su tužbe i protiv uprava za šume i javne radove. Kompanija Level Ing iz Pljevalja, čiji direktor je Duško Šarić, traži pet miliona eura naknade štete i izmakle dobiti, a značajne vrijednosti su i sporovi zbog koncesija za mini hidroelektrane”, rekla je Ćirović.

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …