Podignuta optužnica protiv načelnice PU i 22 direktora

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivše načelnice Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislave Bebe Martinović i još 22 osobe, među kojima su visokopozicionirani državni službenici, zbog sumnje da su kao članovi kriminalne organizacije zloupotrebom ovlašćenja u privredi, pranjem novca i falsifikovanjem isprava oštetili državni budžet za višemilionski iznos, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora.

Pored Martinović, na optužnici su vlasnici i ovlašćeni zastupnici kompanija „PS gradnja“, „A-Cop“, „A-Cop MNE“ – Bojan, Dejan i Ivan Petričević, osnivač kompanije „Viner co“ iz Danilovgrada Saša Jokić, Dejan Lakić, bivša sekretarka Ministarstva finansija Marina Perović i savjetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević, rukovoditeljka odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave u Podgorici Rajka Simonović, samostalni savjetnik Poreske uprave Aleksandar Radulović, poreski inspektori Nevenka Đurović, Branislav Magdelinić, Milijana Radonjić i Slavojka Savić, osnivač i izvršni direktor preduzeća ,,Braća Kolić“ i ,,Migi“ iz Bijelog Polja Refad Kolić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Trend trade“ iz Podgorice Dragan Kovačević, odgovorno lice podgoričke kompanije ,,Okov“ Bojan Rašović, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,Sedam-ing“ Mlađen Anđelić, ovlašćeni zastupnik kompanije ,,MK Company“, Aleksandar Milekovski, Milo Jaredić, Sonja Ivanović, Miloš Vukotić i Nikola Pavićević.

Na optužnici se nalazi i devet kompanija preko kojih su optuženi vršili malverzacije.

MATRICA
Martinović, Đurović, Perović, Simonović i Vujiošević uhapšeni su 24. januara 2020. godine, sa još tri osobe, u nastavku akcije „Klap“.

Iz policije je tada rečeno da su aktuelni i bivši visokopozicionirani službenici Poreske uprave i Ministarstva finansija, zajedno sa odgovornim osobama u kompanijama koje su optužene, osnovali su kriminalnu organizaciju kako bi zloupotrebom položaja i falsifikovanjem izvještaja ostvarili imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita.

Na ovaj način, osumnjičeni su od novembra 2011. do kraja 2019. godine budžetu Crne Gore pričinili štetu od 3.500.000 eura.

Kako je pojašnjeno, poreski inspektori su u postupku inspekcijskog nadzora kao valjane priznavali fakture koje su izdavale osumnjičene kompanije za robu i usluge koje nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

EU sprema novi paket sankcija za Rusiju nakon ilegalnih referenduma u Ukrajini

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predložila nove paket sankcija Rusiji uključujući daljnja …