Udarne vijesti

Evropska agencija za lijekove: Nema dokaza da je četvrta doza potrebna

Evropska agencija za lijekove (EMA) izrazila je sumnju u potrebu četvrte doze vakcine protiv virusa korona, navodeći da trenutno nema podataka koji podržavaju ovaj pristup jer je potrebno više informacija o brzoširećem soju omikron.

Rukovodilac strategije vakcinisanja EMA Marko Kavaleri smatra da ponovljena vakcinisanja u kratkim intervalima ne bi predstavljala održivu dugoročnu strategiju.

On je izrazio zabrinutost da strategija davanja booster doza svaka četiri mjeseca potencijalno predstavlja rizik od preopterećenja imunog sistema, te da bi mogla dovesti do zamora stanovništva.

Kavaleri je na konferenciji za medije rekao da je potrebno više podataka o učinku nove varijante na vakcine i bolje razumijevanje evolucije trenutnog talasa da bi bila donesena odluka da li je potrebna vakcina posebno za omikron, kao i da je važno pokušati doći do odgovarajućeg pristupa da bi se spriječila buduća varijanta.

EMA je navela da trenutno razgovara sa proizvođačima vakcina u slučaju da bude potrebna ažurirana vakcina, uz napomenu da bi bilo kakva promjena tog tipa trebalo da bude globalno koordinisana, prenosi Hina.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …