Udarne vijesti

Bračni par novcem od droge kupovao nekretnine u Crnoj Gori

Specijalno državno tužilaštvo privelo je kraju istragu protiv bračnog para iz Moldavije, koji su se kao članovi međunarodne kriminalne organizacije trgovinom droge preko interneta u dužem vremenskom periodu bavili i pranjem novca. Maksim Lakubovski (35) i Ekatarina Lakubovski (33) početkom prošle godine uhapšeni su u Baru, a iz Uprave policije tada su saopštili da je opsežnom policijskom akcijom realizovan međunarodni predmet kodnog naziva „MIG” kojim je koordinisalo Specijalno državno tužilaštvo.

Prilikom hapšenja kod njih je pronađeno i oduzeto više od 100 bankovnih kartica, desetine SIM kartica, devet mobilnih telefona, dva luksuzna vozila čija vrijednost iznosi 100.000 eura, 3.000 eura gotovog novca, tri laptopa i drugo.

Rad na predmetu započet je u julu 2020. godine, u saradnji sa policijom i Specijalnim tužilaštvom Moldavije, SELEC centrom iz Bukurešta i uz podršku EU Programa pomoći IPA2019 Zapadni Balkan.

Sinhronizovano su, kako je tada saopšteno iz policije, izvedene policijske akcije u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu i na teritoriji Bara.

– Izvršen je pretres na 15 lokacija, u dvije zemlje istovremeno, od čega četiri pretresa u Crnoj Gori. U Moldaviji su lišena slobode četiri lica za koja se sumnja da su članovi organizovane kriminalne grupe, koja je u periodu od 2018. godine vršila krijumčarenje i distribuciju više vrsta sintetičkih droga na teritoriji Kišinjeva i šire – pisalo je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da kriminalistička obrada upućuje na to da je Maksim Lakubovski organizator kriminalne grupe, za koju su prikupljeni dokazi koji upućuju na sumnju da je izvršila krijumčarenje i distribuciju opojnih droga u vrijednosti od milion i po eura.

Okrivljeni su u periodu od 2.10.2018. do 28.5.2021. godine, na teritoriji više zemalja koristili novac sa znanjem u trenutku prijema da potiče od vršenja kriminalne djelatnosti – prodaje narkotika na teritoriji Republike Moldavije koja se odvijala posredstvom internet (onlajn) prodavnice Telegram kanala: za koje kriminalne aktivnosti nadležni organi te zemlje sprovode postupak protiv L.M. i drugih lica – državljana Republike Moldavije, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela nedozvoljeno puštanje u promet opojnih droga, a od ukupno pribavljene protivpravne imovinske koristi dio novčanih sredstava u više navrata i u različitim iznosima podizao u gotovini sa bankomata kod različitih poslovnih banaka. To je činio koristeći platne kartice koje su povezane sa računima trećih lica koji su otvoreni kod poslovnih banaka u koje račune je prethodno transferisan novac od prodaje droge iz Moldavije.

Njegova supruga je od tog novca kupila stambene objekte – kuću površine od preko 200 metara kvadratnih i 397 kvadrata placa, za koje nepokretnosti je upisana kao nosilac prava svojine u obimu 1/1, te u istom cilju osnovala pravno lice na koje je kupila putničko vozilo i cjelokupnu pokretnu i nepokretnu imovinu je platila gotovinom za koju nemaju porijeklo.

Adria

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …