Udarne vijesti

Zabranjen uvoz svinja iz Sjeverne Makedonije, Ukrajine…

U skladu sa tačkom 1. Naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja (“Sl. list CG”, br. 70/18), kojom je propisano da se radi sprečavanja unošenja naročito opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja u Crnu Goru, zabranjuje uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore, porijeklom iz država, odnosno područja država Evropske unije i drugih država u kojima prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena bolest afričke kuge svinja.

S obzorom da je 9. januara 2022. godine, Republika Sjeverna Makedonija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila potvrdu bolesti afrička kuga svinja na njenoj teritoriji, zabranjen je uvoz i tranizit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore iz Republike Sjeverne Makedonije. Izuzetno, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso porijeklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahtjeve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja (“Sl. list CG”, br. 70/18).

U skladu sa tačkom 7. Naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja (“Sl. list CG”, br. 70/18), Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove objavljuje listu država, u kojima postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena bolest afričke kuge svinja, na osnovu podataka Međunarodne organizacije za zdravlje životinja i Evropske komisije.

Ažuriranu listu drugih država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja, možete preuzeti ovdje:

Lista drugih država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja 10.01.2022.

Druge države iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja

Filipini
Istočni Timur
Indonezija
Indija
Južna Afrika
Južna Koreja
Kina
Kenija
Laos
Moldavija
Mianmar
Namibija
Nigerija
Obala Slonovače
Papua Nova Gvineja
Republika Sjeverna Makedonija
Rusija
Srbija (Pirotski, Zaječarski, Borski, Braničevski, Podunavski okrug)
Ukrajina
Vijetnam
Zambija

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …