Udarne vijesti

Što će biti s kriptovalutama? Američka centralna banka mogla bi imati ključnu ulogu

Uticaj ekspanzivne fiskalne i monetarne politike na kriptotržište nemoguće je izmjeriti, no u dvije pandemijske godine, u uvjetima značajnog pada osobne potrošnje (ili još bolje, u nemogućnosti trošenja novca!), segment kriptovaluta je nabujao do neslućenih proporcija, a uskoro bismo mogli dobiti priliku vidjeti jesu li, i ako jesu, u kojoj mjeri dva trenda povezana.

“Već mjesec dana bitcoin tavori unutar relativno uskog raspona, vrludajući između 40 i 52 tisuće dolara; dnevne oscilacije cijene su neuobičajeno skromne, a indikator DeMark Sequential ukazuje na obrazac 9-13-9, signalizirajući iscrpljenost prodavatelja.” Na prvu (a bome i na drugu!) navedeni citat zvuči komplicirano, a opet i prilično precizno, pa onda mora da je teza – točna?

Ako i niste ništa shvatili, valjda vam nije promakla optimistična nota na kraju rečenice: Prodavatelji su izmoreni, možda i na rubu snaga, samo što nisu odustali. A kad napokon odustanu (od svoje uzaludne igre), bitcoin, naravno, opet leti prema mjesecu. Kako drukčije?

Pretenciozna tehnička analiza
Indikator DeMark Sequential dolazi iz reda tehničke analize i pripada obitelji oscilatora, a ukazuje se nakon devet ili više dana uzastopnog pada… ma ne, nema smisla (gnjaviti detaljima).

Za ovu je priču važniji kontekst jer rečenica s početka teksta kao da je izašla iz pera vrhunskog znalca tehničke analize i nije rijedak primjer racionalizacije zbivanja u kriptosvemiru. U moru iscrpnih tumačenja na koje možete nabasati u bespućima interneta, alati tehničke analize (koja bi se mogla prevesti i kao umjetnost interpretiranja grafikona) zauzimaju vrlo zapaženo mjesto; ima tu doista svega, od pomičnih prosjeka (za početnike), preko kojekakvih figura i obrazaca, sve do egzotičnih oscilatora (za one najnaprednije).

Mnogi to rade u najboljoj namjeri, ne libeći se zaviriti ni u najopskurnije priručnike, vadeći iz zaborava kojekakve indikatore i omjere kako bi razbistrili odnos snaga na tržištu i predvidjeli budući razvoj događaja.

Većina njih vjerojatno će spremno ignorirati Warrena Buffeta, koji je svojedobno isprovocirao salve smijeha slikovitim objašnjenjem svog bitno drukčijeg stava spram tehničke analize: “Shvatio sam da tehnička analiza ne funkcionira nakon što sam grafikon okrenuo naopako i dobio – isti odgovor.” No lišeni fundamenata za koje se mogu uhvatiti, horde analitičara i inih hobista svakodnevno seciraju zbivanja na tržištu i prizivaju u pomoć alate tehničke analize, pokušavajući shvatiti i objasniti (ili “objasniti”) okolnosti furioznih oscilacija kriptovaluta.

I pritom se moraju suočiti s (najmanje) dva problema. Prvi se odnosi na inherentno nepouzdanu prirodu tehničke analize.

Poslovni

Detalji bizniscg