Udarne vijesti

Recept iz 1981: Turizam, agroindustrija i prerađivačka industrija

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi prof. dr Rade Ratković kaže da i pored toga što turizam ima veliki doprinos bruto društvenom proizvodu, nije dobro da Crna Gora cijelu privredu bazira samo na turizmu.

Ratković je u razgovoru za “Dan” podsjetio da crnogorski turizam tradicionalno doprinosi bruto društvenom proizvodu sa 10 odsto direktno i oko 25 odsto kumulativno.

– Zbog gašenja mnogih industrijskih preduzeća u procesu privatizacije taj doprinos se u 2018. godini povećao na 12 odsto i 25,8 odsto. Treba podsjetiti da su neka industrijska preduzeća proizvodila internacionalne franšizirane i licencirane proizvode i izvozili ih i na konvertibilna područja. Razvojna strategija koju su za Crnu Goru radili eksperti OECD još 1981. godine promovisala je tri kompatibilne strateške privredne grane – turizam, ruralna agroindustrija i prerađivačka industrija zasnovana na konceptu male privrede. Čini se da je ta razvojna vizija i danas aktuelna. Pored toga, prostora ima i za druge privredne grane kao što su obnovljiva energetika, informatika, zelene industrije, uključujući i “zeleni aluminijum” – kaže Ratković.

Da bi se došlo do “zelene” industrijske proizvodnje, pa i “zelenog aluminijuma”, potrebni su ozbiljni igračni na svjetskom nivou, koji će i sami, bez državne prinude raditi sve da se poboljša ekološka slika komapnije kojom rukovode. Podsjetimo. En+ grupa je, rukovodeći Kombinatom aluminijuma u Podgorici uložila 15 miliona eura za kupovinu najnovijeg njemačkog sistema za pročišćavanje gasova, a imali su u planu da investiraju još više. Ovi uređaji nikada nijesu ugrađeni u KAP-u.

– U svakom slučaju, mislim da je šteta što ta ekološka mjera nije sprovedena. Široj stručnoj javnosti je poznato da je sadašnja lokacija KAP-a bila politička, a ne ekonomska odluka. Ekonomski rezon je bio da lokacija bude bliže rudnim resursima i energetskom izvori. Mislim da ova ideja treba, u sklopu ozelenjavanja industrije aliminijuma u Crnoj Gori, da bude ponovo uzeta u razmatranje – kaže Ratković.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …