Udarne vijesti

Rast plata dobra vijest, ali je ukidanje doprinosa za zdravstvo neustavno

Rast minimalnih i prosječnih zarada, Aleksandar Damjanović, vidi kao dobru vijest naročito, kako je kazao, ako se ta svojevrsna budžetska preraspodjela može ostvariti iz sopstvenih sredstava. Ono što, prema njegovim riječima zabrinjava, jeste način na koji se ukinulo obavezno zdravstveno osiguranje.

“To je ustavom garantovani vid obaveznog socijalnog osiguranja, preko čega se olako prešlo i u Vladi i u Skupštini. To potencijalno može da ugrozi finansiranje zdravstvenih potreba stanovništva, o čemu svakako treba povesti računa”, ukazuje Damjanović za Portal RTCG.

Na pitanje da li će povećanje zarada usloviti i dalji rast cijena ili će građani konačno imati bolji životni standard Damjanović podsjeća da je crnogorska ekonomija eurizovana i visoko zavisna od uvoza, pa ukazuje da je inflacija najvećim dijelom stvar rasta cijena na globalnom nivou, naročito cijena pojedinih berzanskih roba.

“Velika emisija ključnih valuta, dolara i eura, tokom pandemije, svakako je pokrenula inflaciju na globalnom nivou koja se mora prelivati i na Crnu Goru i koja se vidi golim okom, najprije u maloprodajnim objektima. Sa malo preostalih monetarnih mehanizama koji nam stoje na raspolaganju, i kroz pažljivo kreiranje fiskalnog sistema, svakako trebamo biti spremni i za scenario ozbiljnijeg rasta cijena, naročito hrane i energenata”, upozorava Damjanović.

U 2022. konačno će biti otvorena prva dionica autoputa. Damjanović kaže da će kada je riječ o auto putu biti važno da se prezentuje konačna cijena gradnje prve dionice, uključujući i troškove naknadnih radova.

“Znajući da će dionica autoputa imati i zahtjevne troškove godišnjeg tekućeg održavanja, kao i da se defakto kreće u otplatu kredita, nema potrebe govoriti od kakve je važnosti da što prije krene komercijalna eksploatacija dionice kako bi se stvarao planirani prihod. Ne manje značajno od završetka ove dionice jeste i sudbina dionice od Mateševa do granice sa Srbijom, jer bi bilo pogubno da se, i u nekom kraćem roku, ostane na ovoj dionici. Prosto, pun benefit od autoputa će biti ukoliko se u potpunosti povežu Crna Gora i Srbija. To mora da znaju i odgovorni, jer se već govori o jadransko-jonskom autoputu iako ni ovaj nismo ni izbliza završili, a nisam siguran da Crna Gora sa postojećim resursima može da ‘proguta’ istovremeno dvije velike kapitalne investicije”, kazao je Damjanović.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …