Udarne vijesti
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Sankcije SAD-a će licima otežati međunarodno poslovanje zbog straha banaka i kompanija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) ponovo je zaprijetio otjcepljenjem RS-a iz BiH. Iako su mu Sjedinjene Američke Države uvele sankcije analitičari sumnjaju da će to spriječiti nastavak njegove politike, piše njemački dnevni list Die Welte.

Američka vlada uvela je sankcije visoko pozicioniranom bh. političaru Miloradu Dodiku zbog navodne korupcije i njegovih napora da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu. To se odnosi i na televiziju koju on kontroliše, Alternativnu televiziju, saopćilo je Ministarstvo finansija SAD”, stoji na početku teksta.
Dodaje se da Dodik kao nacionalista pokušava da odvoji Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine.

“Jedan od najžešćih Dodikovih kritičara, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, tvrdi da je njegova porodica uključena u najmanje 70 preduzeća”, piše Die Welte.

Naglašavaju da će kao rezultat sankcija svaka imovina koju Dodik može imati u SAD-u biti zamrznuta.

“Američkim građanima i kompanijama uglavnom je zabranjeno da posluju s njim ili Alternativnom televizijom ili mu pružaju finansijsku podršku. Čak i ako dotične osobe i kompanije nemaju imovinu u SAD-u, takve sankcije im otežavaju većinu međunarodnog poslovanja jer banke i kompanije ne žele rizikovati kršenje američkih sankcija”, ističe se u tekstu.

Na kraju se dodaje da analitičari strahuju da bi Dodik mogao iskoristiti sankcije da sebe predstavi kao heroja ili mučenika te se povećava rizik izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …