Najveća svjetska integrisana brodska kompanija od 1. januara napustila Crnu Goru

Danska integrisana brodska kompanija “Maersk”, aktivna u okeanskom i unutrašnjem teretnom prevozu i pratećim uslugama, kao što su upravljanje lancem snabdijevanja i lučke operacije, od 1. januara više ne saobraća preko Luke Bar, već će ubuduće to raditi preko albanske luke Drač.

O ovoj odluci kompanija je obavijestila sve svoje klijente u Crnoj Gori.

Kakve posledice će ovo ostaviti po crnogorsku ekonomiju, pokušali smo da saznamo od nadležnih institucija, Vlade i Ministarstva kapitalnih investicija, kao i od Luke Bar, međutim, nisu odgovorili na pitanja redakcije “Dan”.

Od resornog ministarstva nismo dobili odgovore na pitanja da li su upoznati sa odlukom kompanije da napusti najveću crnogorsku luku, te da li će to umanjiti prihode Crne Gore i za koliko. Od ministarstva nismo dobili informaciju ni da li su razlozi napuštanja barske luke od strane najveće svjetske kompanije za prevoz tereta, ekonomski ili bezbjednosni.

Od barske luke nismo dobili odgovore šta je razlog odlaska kompanije “Maersk” iz Crne Gore, kao ni kako će se to odraziti na poslovanje najveće crnogorske luke. Od Luke Bar nismo dobili odgovor ni da li osim danske kompanije, imaju ugovor sa drugim kontejnerskim kompanijama koje bi mogle zamijeniti “Maersk” na ovom polju.

“Maersk” je najveći operater kontejnerskih brodova i opslužnih plovila na svijetu od 1996. godine. Sjedište kompanije je u Kopenhagenu, sa podružnicama i kancelarijama u 130 zemalja i preko 80.000 zaposlenih širom svijeta.

Najveća operativna jedinica u A.P. Moller–Maersk po prihodu i osoblju oko 25.000 zaposlenih je Maersk Line. Kompanija sebe opisuje kao najvećeg svjetskog prevoznika tereta u inostranstvu, i operisala je sa preko 600 brodova sa 3,8 miliona TEU dvadesetstopnih jediničnih ekvivalenata kontejnerskog kapaciteta. Prema podacima iz septembra 2015. godine, kao najveća kontejnerska flota, firma je držala 15,1 odsto globalne TEU. TEU je neprecizna jedinica kapaciteta robe koja se često koristi da se opiše kapacitet kontejnerskih brodova i kontejnerskih terminala.

Dan

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …