Udarne vijesti

Kriminalci ščepali 14 milijardi dolara u kriptovalutama

Iako se 2021. u digitalne novčanike povezane s kriminalom slilo 79 posto više novca, udio u ukupnim transakcijama pao je na rekordno niskih 0,15 posto.

Prošle godine kriminalci su upotrijebili rekordnu količinu kriptovaluta u nezakonite svrhe, ali je ipak ukupni rast tržišta digitalne imovine nadmašio porast prevara.

Naime, na ilegalne adrese slilo se lani 14 milijardi dolara u digitalnim valutama, što je 79 posto više u odnosu na 7,8 milijardi dolara 2020. godine, prema analizi na blogu firme Chainalysis objavljene u četvrtak.

Svijest o riziku
Svako ko krene s bilo kakvim ulaganjima mora biti svjestan rizika, a ništa drugačije nije s digitalnom imovinom koja je podložna nekoliko vrsta prevara, zbog čega se investitore kontinuirano upozorava na oprez pri korištenju blockchain tehnologije.

Na svom blogu kompanija Chainalysis navodi da su ilegalne adrese, povezane s hakerima, početkom 2022. godine sadržale više od deset milijardi dolara vrijednih kriptovaluta, od čega se većina povezuje s kriminalnim i aktivnostima i krađom, poput ransomwarea, Ponzijevih shema i ostalih vrsta financijskih prijevara.

Međutim, udjel nezakonitih aktivnosti u ukupnom volumenu kripto transakcija spustio se na samo 0,15 posto u 2021. godini, što je rekordno nizak nivo, prenio je Poslovni.

Detalji bizniscg