Udarne vijesti
drakic

Jedna kategorija privrednika ugrožena Maršalovim planom

Crnogorska ekonomija ima dobre izglede za snažan oporavak od duboke recesije izazvane pandemijom Covid-19, ocijenila je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić. Govoreći o programu “Evropa sad”, Drakić je u intervjuu za Portal RTCG istakla da će smanjenje poreskog opterećanja na rad i povećanje minimalne zarade najvećem dijelu privrednih subjekata donijeti smanjenje troškova.

Koliko vladin paket reformi kroz program Evropa sad doprinosi boljem ambijentu za privrednike i poslovanje u Crnoj Gori? Koji su stavovi Privredne komore po pitanju najavljenog povećanja minimalne zarade na 450 eura i je li to održivo za naše javne finansije?

“Vlada je program ‘Evropa sad’ kreirala sa ciljem poboljšanja životnog standarda građana, smanjenja neformalne ekonomije na tržištu rada, kao i unaprijeđenja poslovnog i investicionog ambijenta. Poresko opterećenje troškova rada, kao i visina minimalne zarade, imaju snažan uticaj na likvidnost i poslovne rezultate privrednih subjekata.

Stoga smatram da će smanjenje poreskog opterećanja na rad i povećanje minimalne zarade najvećem dijelu privrednih subjekata donijeti smanjenje troškova. Ipak, moram iznijeti rezervu kada su u pitanju mikro i mala preduzeća iz manje razvijenih opština, a koja posluju u nisko profitabilnim djelatnostima u sjevernoj regiji. Naime, prometi i marže ovih preduzeća su na značajno niže od onih iz centralne i južne regije, te povećanje troškova rada za njih (uslovljeni povećanjem minimalne zarade), uz već korona krizom iscrpljene rezerve, može biti ozbiljan izazov. To bi, nažalost, moglo da se odrazi i na povećanje sive ekonomije, te potencijalno povećanje nezaposlenosti.

Privrednici kao ograničenje poslovanju vide veliko opterećenje troškova rada, koji usporavaju rast i ograničavaju konkurentnost preduzeća. S tim u vezi, kao što sam već navela vjerujem da će program Evropa sad, najvećem dijelu privrednih subjekata donijeti rasterećenje u ovom smislu

Promjena u visini minimalne zarade ali i prosječnih plata uticaće na mnoge druge ekonomske i fiskalne parametre. U ovom trenutku nezahvalno je davati ocjene šta će se dešavati i kakav će biti uticaji rasta potrošnje na inflaciju, deficit platnog bilansa, javne finansije (prihodi od poreza), dovoljnost finansiranja zdravstva, posebno kada se ima u vidu trajanje pandemije, zaduženje države, ostvarenje budžetskih prihoda, itd. Ipak, sigurno je da će svi ovi parametri uticati na privredu, dakle i na poslodavce i na položaj zaposlenih.

Vjerujem da će poslodavci u potpunosti uskladiti poslovanje shodno novim zakonskim propisima koje donosi program Evropa sad, te pozivam članice da nam se obrate ukoliko imaju bilo kakvih nejasnoća/poteškoća u implementaciji propisa kako bi im u saradnji sa nadležnim institucijama pružili podršku.”

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

CG fabrike vode pred gašenjem, razlog je nevjerovatan

Predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili su dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori …