Udarne vijesti

FOTO: Predlog uprave o postepenom gašenju Rudnika uglja i gradnji Cementare dio zvaničnog Vladinog dokumenta

Uprava Rudnika uglja Pljevlja, obmanula je juče crnogorsku javnost kada je saopštila da “Rudnik uglja neće biti ugašen”, jer  je to Predlog uprave koji je u formi ZVANIČNOG dokumenta objavila Vlada. Uz to, Crna Gora je sredinom prošle godine pristupila savezu PPCA, što znači da se OBAVEZALA da će najkasnije 2035. godine MORATI prestati sa eksploatacijom uglja.

Piše: Predrag ZEČEVIĆ, glavni urednik BiznisCG

Portal BiznisCG je juče objavio da je uprava Rudnika uglja Pljevlja predložila Vladi postepeno gašenje Rudnika i prelazak na proizvodnju cementa. Kao drugi projekat diverzifikacije djelatnosti oni su predložili  i formiranje Holdinga za proizvodnju hrane.

Portalu BiznisCG i autoru teksta, koji se dugo bavi polemičnim ekonomskim temama, nikada nije bilo lakše da demantuje navode uprave Rudnika uglja jer je taj PREDLOG uprave dio velikog zvaničnog Vladinog dokumenta pod imenom “Dostavljene investicije i reforme od stakeholdera”, kao dio Nacrta Platforme ekonomskog oporavka za period od 2022 -2026.

Zbog toga portal BiznisCG izražava u najmanju čuđenje zbog ovakvog stava uprave Rudnika i poručuje da će i dalje nastaviti da objektivno informiše javnost. Naročito, poslovanje Rudnika uglja biće pod velikom lupom redakcije BiznisCG.

PREDLOG UPRAVE O GAŠENJU RUDNIKA UGLJA OBJAVILA VLADA

Radi javnosti, Predlog uprave  o POSTEPENOM GAŠENJU Rudnika uglja Ministarstvo ekonomskog razvoja je objavilo na web adresi https://wapi.gov.me/download/557b6b65-54f9-4f88-a959-45b1df63065a?version=1.0

Dokument je u Excelu  je jedno vrijeme bio vizuelno dostupan na web sajtu Vlade, i portal BiznisCG je ga preuzeo, a objaviće FAKSIMIL dokumenta kao dokaz da smo napisali istinu.

U DOKUMENTU se navodi da je Crna Gora  sredinom 2021. godine pristupila savezu PPCA. U okviru toga najavljen je prestanak eksploatacije uglja najkasnije 2035. godine. Rok za prestanak korišćenja uglja će biti definisan u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NEKP) čija izrada je u toku.

“U skladu sa tim, Rudnik uglja AD Pljevlja mora blagovremeno izvršiti diverzifijaciju poslovanja. Potencijal za diverzifikaciju poslovanja je prepoznat u strateškom partnerstvu u proizvodnji cementa”U skladu sa tim, Rudnik uglja AD Pljevlja mora blagovremeno izvršiti diverzifijaciju poslovanja. Potencijal za diverzifikaciju poslovanja je prepoznat u strateškom partnerstvu u proizvodnji cementa”, navodi se u u Predlogu uprave Rudnika uglja koji je dostavljen Ministarstvu za ekonomski razvoj.

CEMENTARA I HOLDING ZA PROZVODNJU HRANE

“Izgradnjom fabrike cementa u Pljevljima otvorio bi se veliki broj novih radnih mjesta kako u samoj cementari tako i u drugim relevantnim sektorima. Ovaj broj se procjenjuje na 800-1000. Izgradnja fabrike cementa obezbjedila bi pravednu tranziciju u Pljevljima, i ublažila negativni trend migracije stanovništva iz Pljevalja”, navodi se u pomenutom dokumentu.

Diverzifikacija djelatnosti eksploatacije uglja u zelenu ekonomiju – preradu poljoprivrednih proizvoda kao Regionalni centar za proizvodnju mlječnih proizvoda i preradu voća i povrća u Pljevljima (Holding) predstavljao bi  prilagođavanje Mjeri EU o eliminisanju uglja kao goriva nakon 2035. godine

Formiranje Holdinga bi predstavljalo investicionu izgradnju dva savremena proizvodna objekta: 1- Proizvodnja mlječnih proizvoda i 2 – Prerada voća i povrća, dok bi sirovinsku bazu obuhvatala mreža poljoprivrednih proizvođača iz regiona koji bi bili podstaknuti na kooperativu.  Proizvodi holdinga –  sa oznakom geografskog porijekla hrane, prizvedeni po najvišim standardima kvaliteta hrane bili bi usmjereni na prodaju na inostranom tržištu.

Holding bi imao investicionu ulogu proizvodnih pogona u svom sastavu, ulaganja u razvoj farmi kooperanata u proizvodnji mlijeka i savjetodavnu ulogu i podršku u podizanju voćnjaka kooperanata proizvođača voća i povrća. Ovim bi se podstakla zainteresovanost proizvođača poljoprivrednih proizvođača za kooperativu kao način za siguran plasman proizvoda, podstakao razvoj poljoprivrednih gazdinstava kooperanata i razvoj sela u širem smislu.

“Razvoj HOLDINGA bi generisao zapošljavanje od oko 800 radnika u preradi i distribuciji sirovina i gotovih proizvoda i podstakao na kooperativu 200 farmi proizvođača mlijeka i oko 2000 kooperanata proizvođača voća i povrća šireg okruženja, što je približno broju trenutno zaposlenih  u termoenergetskom sektoru u Pljevljima”, zaključuje se u dokumentu.

Jučerašnji tekst o postepenom gašenju Rudnika uglja pročitajte OVDJEDetalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …