Bivši državni sekretar tvrdi da nijesu prevarili investitora

Bivši državni sekretar Ministarstva ekonomije Nikola Vujović je pred Privrednim sudom u sporu koji protiv države vode kompanije Momčila Miranovića Dekar, Hidroenerdži i Dekar hidro, izjavio da nije postojala namjera da ove kompanije budu dovedene u zabludu.

Kazao je da je Vlada u jednom trenutku prepoznala da su pojedini projekti mHE u koliziji sa osnovnim ciljevima podsticaja izgradnje, što se odnosilo i na proteste lokalnog stanovništva.

Da jesu dovedeni u zabludu tvrde u tužbi, jer su, računajući na savjesnost države, potpisali sporazum o raskidu ugovora o izgradnji mHE Trepačka rijeka, ali se kasnije ispostavilo da tehničko rješenje nije bilo sporno, kako im je predočeno, već je država zbog protivljenja mještana htjela da raskine ugovor i izbjegne nadoknadu štete. Zbog toga od suda traže poništaj sporazuma o raskidu ugovora o koncesiji.

Vujović je na veći dio pitanja advokata tužilaca odgovarao da se ne može sjetiti, ali je negirao da su tadašnja ministarka Dragica Sekulić i predstavnici Ministarstva podsticali lokalno stanovništvo na proteste.

– Naprotiv, tamo gdje su mještani kao građani ove zemlje izrazili želju da razgovaraju sa nama, izlazili smo im u susret u mjeri mogućeg. Lično sam na tri lokacije razgovarao sa mještanima, nikada ih podstičući da protestuju. S njima sam razgovarao kako bih stekao bolju sliku razloga njihovog protesta i pokušao da im predočim sve benefite koje i država i oni mogu imati od realizacije ovakvih projekata, navodeći pozitivna iskustva sa drugih lokacija na sjeveru – kazao je Vujović.

Prigovarajući njegovom iskazu, advokati tužilaca su naveli da su mediji prenosili drugačiji sadržaj i poruke tadašnje ministarke, tvrdeći da su im time nanijeli ogromnu štetu. Na pitanje suda da li je tadašnje Ministarstvo ekonomije od koncesionara tražilo da ispravi ili dopuni tehničko rješenje, Vujović je kazao da, koliko se sjeća, nije, dodajući da to nije tražio ni koncesionar. Prigovarajući i tom iskazu, tužioci su naveli da nijesu ni imali šta da predlažu, jer je Ministarstvo dva puta prihvatilo njihovo idejno rješenje.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

PES: Politička stabilnost će omogućiti dobijanje IBAR-a i nastavak unapređenja standarda

Nakon konkretnih dosadašnjih rezultata Vlade i Skupštine Crne Gore, PES će se zalagati za stabilnost …