Udarne vijesti

Poznato kada će autoput biti pušten u probni rad

Prioritetna dionica auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa bi možda mogla biti puštena u probni rad sredinom januara, ali samo ako su obezbijeđeni uslovi za bezbjedan saobraćaj, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u čijoj je nadležnosti Državna komisija za uporedni tehnički pregled radova na auto-putu. Objasnili su da to znači da mora biti obezbijeđeno napajanje vodom i strujom, kao i rad mašinske opreme i jasna signalizacija.

– Samo u ovakvim „spregnutim“ aktivnostima, a na zadovoljstvo velikog broja građana, posebno onih koji vole planinu i zimske sportove, objekat bi možda mogao biti pušten u probni rad. Alterntavivna rješenja su uvijek moguća u slučaju nepredviđenih okolnosti, kada bi se moglo na pojedinim „kritičnim“ lokacijama preći na dvosmjerni režim saobraćaja. Ovo su uobičajene radnje svuda u svijetu prilikom održavanja i rehabilitacije kolovoza auto-puteva – kazali su iz Ministarstva.

Istakli su da se nedostajuća dokumentacija može i naknadno dostaviti, odnosno pregledati.

– Iako takva odluka nema jasnog uporišta u zakonu, treba podsjetiti da je na sličan način pušten tunel Sozina. Ukoliko do takve odluke dođe, odgovarajuće državne službe, koje brinu za bezbjednost saobraćaja, moraju pojačati aktivnosti i biti u pripravnosti za reagovanje u vanrednim situacijama – istakli su iz Ministarstva.

Naveli su da su, prema onome što se da vizuelno ocijeniti, građevinski radovi skoro završeni.

– Ono što brine su upravo konekcije na vodu i struju, gdje se prepliću ingerencije izvođača CRBC i domaćih firmi za koje je nadležan upravljač projektom Monteput, koji istovremeno vrši i nadzor nad ovim radovima. Ove pozicije bi morale biti urgentno realizovane, a funkcionalne probe, kontrolno ispitivanje mašinske opreme i instalacija će diktirati mogućnost puštanja u saobraćaj – naglašavaju iz Ministarstva.

Premijer Zdravko Krivokapić je 10. decembra kazao da očekuje da prioritetna dionica bude puštena u saobraćaj 15. januara, pred zimsku turističku sezonu, ističući da je nezadovoljan dosadašnjom dinamikom radova.

– Ne može tako. Hoću da put 15. januara bude spreman. Radite dan-noć i ja ću, ako treba, raditi sa vama – saopštio je Krivokapić 10. decembra.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …