EK protiv ekonomskog državljanstva: Šeme za pranje para i utaju poreza

Evropska komisija (EK), žali zbog odluke Crne Gore da produži za još godinu dodjelu eknomskog državljanstva, uz ocjenu da takve šeme nose rizike poput pranja novca i utaje poreza. To je novinarima u Briselu saopštila portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

Pobjeda je juče pisala o sukobu u Vladi zbog produženja programa ekonomskog državljanstva, jer je Krivokapićev kabinet preinačio odluku od marta prošle godine

-Žalimo zbog odluke crnogorske vlade da produži šemu ekonomskog državljanstva za još jednu godinu. Takve šeme nose moguće rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala-, istakla je Pisonero.

Naglašava da je Evropska komisija dosljedno savjetovala Crnu Goru i istakla u svom godišnjem izvještaju da preispita šemu dodjele državljanstva investitorima.

-Komisija će nastaviti da pomno prati sprovođenje šeme sve dok se ne ukine-, kazala je portparolka EK.

U martu 2021. Vlada je objavila odluku da neće produžavati sprovođenje šeme ekonomskog državljanstva nakon kraja 2021, navodi se u godišnjem izvještaju Crne Gore o napretku.

Do sredine prošle godine ekonomsko državljanstvo dodijeljeno je 81 podnosiocu zahtjeva i za 185 članova porodica, uglavnom zbog ulaganja u hotelsko-turističke komplekse. U Izvještaju se navodi da Crna Gora treba efikasno da ukine ovu šemu državljanstva za investitore.

Ukidanje šeme ekonomskog državljastva “što je prije moguće“ jedan je od preduslova koji se navodi i u Izvještaju Evropske komisije za 2021. u okviru Mehanizma za suspenziju viznog režima, kako bi Crna Gora osigurala dobro vođen migracioni sistem i bezbjednosno okruženje.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Dragićević i Čogurić: Pretučen Pavićević zbog fotografisanja nepropisnog parkiranja i mučenja životinja na trgu

Sinoć je u Nikšiću krvnički prebijen aktivista koji je pokušao da fotografiše nepropisno parkiranje i …