Udarne vijesti

Važno saopštenje ministarke Srzentić o digitalnim uslugama

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva objavilo je Impact Report 2021, izvještaj koji rezimira najvažnije rezultate, projekte i realizovane aktivnosti na kojima je tim ministarstva radio zajedno sa brojnim partnerima u 2021. godini.

“Ovaj dokument prikazuje, oblikuje i rezimira najvažnije projekte na kojima je tim Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija radio u godini za nama, a čije benefite će građani i privreda osjećati u narednom periodu”, saopštila je Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija.

Javna uprava, digitalno društvo, mediji i NVO, predstavljaju najvažnije stubove ovog Ministarstva, pa su njihovi rezultati i ostvarenja kroz cjeline prikazani u Izvještaju za 2021 godinu. Kako navodi ministarka Srzentić, jedini način da se u demokratiji urade velike stvari važne za državu, je da se čuju glasovi svih i udruže ruke u kreiranju najboljih rješenja za sve nas. Zato, dijelimo ovaj dokument koji predstavlja rezultat rada i saradnje ministarstva sa ostalim resorima, međunarodnim organizacijama, civilnim, medijskim i privatnim sektorom.

Svi građani će imati priliku da u izvještaju, kroz QR kodove koji objašnjavaju pojedinačne projekte, saznaju o digitalnim servisima koji su lansirani u protekloj godini, počev od covidodgovora, gov.me Vladinog portala, eStudent servisa putem kojeg je ove godine 85% brucoša upisalo fakultet, Strategijama digitalne transformacije i sajber bezbjednosti, Programu privlačenja digitalnih nomada, ali i nedavno pokrenutim projektima Montenegro Digital i Digitalnoj akademiji.

U dijelu reforme javne uprave, kao najznačajnija ostvarenja ministarka Srzentić navodi usvojenu Strategiju reforme javne uprave, ali i nedavno usvojen Predlog izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji je reformski i koji će brojnim novinama učiniti povećati dostupnost podataka od javnog interesa i promovisati otvorenu javnu upravu koja građanima polaže račune.

“U 2021. godini realizovali smo skoro jedan milion eura podrške nevladinim organizacijama za kofinansiranje projekata Evrospke unije, skoro jedan million eura izdvojeno je za medije kroz razne modele podrške i uspostavljanje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, ali i započeli rad na izradi Medijske strategije i izmjena seta medijskih zakona”, saopštila je ministarka Srzentić.

Kako navodi ministarka Srzentić, i u 2022. fokus Ministarstva je usmjeren na čvrst digitalni ekosistem, otvorenu i efikasnu javnu upravu, osnažene, profesionalne službenike i uređenje medijske scene.

“Otvoreni smo za sve korisne ideje, ali i izazove koje ćemo rješavati u korist građana, a do tada nadamo se da će građanke i građani imati priliku da se upoznaju sa sadržajem Impact report-a za 2021. godinu koji je dostupan na našem sajtu”, zaključila je ministarka Srzentić.

Impact Report 2021 dostupan je na: https://www.gov.me/dokumenta/e7c18ac5-affa-4837-ad59-19d265ab861f

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …