Udarne vijesti

Radojević: Testiranje gubi smisao, uvesti ga samo u jednom slučaju

Doktor Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević kaže da u okolnostima ovakog velikog broja pozitivnih osoba na dnevnom nivou, rutinsko testiranje na koronu gubi, smisao i treba ga, kako dodaje, obustaviti, osim u slučajevima upale pluća.

Radojević je na Fejsbuku napisao i da ako podaci iz naših bolnica potvrde da su stope hospitalizacije od teških formi i smrtnosti bitno manje u slučaju Omikron soja, treba ukinuti sve epidemiološke mjere (maske, distancu, ograničenja kretanja, samoizolaciju i sl.) i pustiti da se populacija prirodno prokuži poput švedskog modela.

Podsjeća Radojević i da su se u prethodne dvije godine borili razni timovi protiv korone.

“O uspješnosti tih borbi, neke naknadne analize (nadam se ne političke) će pokazati koji su koraci bili dobri, a koji ne. No, kako god bilo, prirodu nije uspio pobijediti ni razvijeni svijet, a kamo li mi sa svim našim nesrećnim osobenostima. Sada se čini da se rješenje cijele ove paklene krize samo po sebi nameće i to zahvaljujući karakteristikama samog Omikron soja, a ja ga vidim na sledeći način: sačekati 10-ak dana i ako podaci iz naših bolnica potvrde ono što je naučno dokazano, tj. da su stope hospitalizacije od teških formi i smrtnosti bitno manje od ranijih sojeva – ukinuti sve epidemiološke mjere (maske, distancu, ograničenja kretanja, samoizolaciju i sl.) i pustiti da se populacija prirodno prokuži poput švedskog modela”, napisao je Radojević.

Time, kako kaže, možemo dobiti da ono što smo samo djelimično uspjeli mršavom vakcinacijom i imunizacijom putem obolijevanja, sada priroda obavi umjesto nas.

“Reklo bi se da imamo više sreće nego pameti. Bitno je samo da ne otežamo ili ne produžimo taj prirodni put gašenja epidemije nekim pogrešnim korakom, učinjenim možda iz straha, kao što bi po mom mišljenju bilo uvođenje restriktivnih mjera u ovom trenutku”, navodi Radojević, na Fejsbuku.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …