Šverc cigareta: Milionske zaplijene

Šverc cigarete koji se povezuje sa Crnom Gorom nešto je o čemu su brojni domaći i strani mediji često pisali. Ta zabranjena „djelatnost“ bila je aktivna i tokom 2021. godine, a crnogorska policija sprovela je akcije u cilju suzbijanja šverca duvanskih proizvoda. Ono što je neizostavno spoemenuti kada je šverc cigareta u pitanju, jeste Luka Bar.

Tako su tri osobe uhapšene zbog krađe i krijumčarenja cigareta, čime su prouzrokovali štetu od skoro 1,7 miliona eura. Službenici Uprave policije su zbog krađe i krijumčarenja cigareta iz skladišta u Luci Bar državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu lišili slobode tri osobe.

Nakon što je policiji 16. septembra prijavljeno od strane zaposlenih obezbjeđenja AD Luke Bar da su na izlaznoj rampi kontrolisali vozilo u vlasništvu „Zenšped group“ d.o.o. kojim je upravljao špediter N.F. (51) iz Bara i špediter J.A. (38) iz Kosova sa prebivalištem u Baru a koji su prevozili veću količinu cigareta, policija je izvršila vanredni pregled skladišta broj 2 Luke Bar u sklopu slobodne carinske zone. Tom prilikom je ustanovljeno da nedostaje 1.841 paket i 152 šteke cigareta različitih brendova, koje su u oktobru 2020. po nalogu Specijalnog državanog tužilšatva privremeno oduzete od jedne firme iz Podgorice. Preduzimjaući dalje policijske aktivnosti identifikovana su lica odgovorna za ova djela. Radi prikupljanja obavještenja u službene prostorije su dovedeni Đ.V. (28) iz Bara koji je skladištar u Luci Bar u navedenom skladištu, N.F. i J.A. – naveli su tada iz policije.

Đ.V. je, sumnja se, koristeći svoj položaj skladištara ulazio u navedeno skladište i iznosio cigarete dok su N.F. i J.A. otuđenu robu koristeći službeno vozilo špediterske firme, izvozili iz Luke Bar i transportovali na jedan parking prostor gdje su je predavali za sada nepoznatom licu za novčanu nadoknadu. Osumnjičeni su na ovaj način pričinili štetu budzetu Crne Gore u iznosu od oko 1.692.174 eura, a po osnovu neplaćenih pripadajućih dažbina. Po naredbi sudije Osnovnog suda u Baru policija je izvršila pretres stanova osumnjičenih i tom prilikom je kod Đ.V. pronađeno 25 komada muncije u ilegalnom posjedu. Takođe, policija je obaviještena od strane radnika obezbjeđenja AD Luke Bar da je u jednoj prostoriji skladišta broj 2 pronađeno 38 paketa cigareta za koje se pretpostavlja da potIču iz ovog skladišta. Daljim radnjama policije je utvrđeno da su te cigarete otuđene iz magacina gdje su bile uskladištene prija pretresa. Đ.V. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška krađa i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok se N.F. i J.A. terete za krivično djelo krijumčarenje- naveli su tom prilikom iz policije.

Dan

Provjerite slična mjesta

Titova vila, jedna od najstarijih u Njujorku, prodata za 50 miliona dolara (FOTO)

Jedna od najstarijih njujorških vila koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, prodala se za 50 …