Sukob u Vladi zbog produženja ekonomskog državljanstva

Vlada Crne Gore na iznenada sazvanoj elektronskoj sjednici održanoj 30. decembra prošle godine produžila je na još godinu dana program ekonomskog državljanstva i pored protivljenja resornog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede iz vrha Vlade saopštila su da na elektronskoj sjednici nije postignuta saglasnost oko tog pitanja koje je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, pa je došlo do preglasavanja.

PREGLASAVANJE
– Protiv produženja programa, osim Sekulovića, glasao je i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dok su uz ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, koji je insistirao na projektu i bio formalni predlagač, stali premijer Krivokapić i, što je iznenađenje, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović – rekao je Pobjedin izvor.

Program ekonomskog državljanstva uspostavljen je za vrijeme Vlade Duška Markovića.

Drugi izvor Pobjede saopštio je da su razlozi odbijanja Radulovića i Sekulovića činjenica da taj program ne podržavaju partneri Crne Gore, Evropska unija i

Sjedinjene Američke Države, kao i činjenica da je taj program bukvalno stopiran na Malti i na Kipru.

– U pitanju je projekat koji se suštinski naslanja na projekat ,,Otvoreni Balkan“ Aleksandra Vučića jer otvara vrata za sumnjive investicije i investitore iz Kazahstana, Rusije i ostalih egzotičnih destinacija – rekao je drugi izvor Pobjede.

I Sekulović i Radulović nalaze se na spisku ministara čijim radom nije zadovoljan Krivokapić.

U zvaničnom saopštenju navodi se da je Vlada Crne Gore usvojila prijedlog odluke o ekonomskom državljanstvu u kojem se navodi da će program biti produžen na 12 mjeseci.

-Program se produžava za 12 mjeseci – zbog objektivnih razloga kovida koji su negativno uticali na realizaciju programa u prethodnom periodu. Program se dodatno obezbjeđuje – time što svi postojeći investitori moraju da dostave Vladi u narednih mjesec dana bankarsku garanciju – u iznosu od 50 odsto investicije propisane programom, saopšteno je iz Vlade.

Kako navode, kriterijumi su pooštreni, svi novi aplikanti za ekonomsko državljanstvo moraju da uplate dodatnih 100.000 eura u Fond za inovacije, pored trenutno obaveznih 100.000 koje se koriste za regionalni razvoj.

– U okviru trenutnih projekata ima 2.800 smještajnih jedinica, ukupne investicije od preko 450 miliona eura što će omogućiti otvaranje više od 2.200 novih radnih mjesta – podvučeno je iz Vlade.

VLADA PONIŠTILA SVOJU ODLUKU
Novom odlukom Krivokapićevog kabineta poništena je odluka Vlade od 19. marta prošle godine kada je zvanično saopšteno da bi ,,produženjem programa ekonomskog državljanstava bile ugrožene evropske integracije države i kompromitovan njen evropski put“.

Iz Vlade nije zvanično saopšteno šta se u međuvremenu promijenilo osim ako nije priprema države za drugi projekat – ,,Otvoreni Balkan“ iza kojeg stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tada je zvanično saopšteno da Vlada Crne Gore neće produžiti program na osnovu kojeg se može dobiti ekonomsko državljanstvo, a koji ističe 31. decembra 2021. godine, kako ne bi otežavala zemlji put ka Evropskoj uniji.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

OHRABRENJE: Deficit budžeta niži 156 miliona eura od plana

Kumulativni budžetski deficit za prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 9,4 miliona eura ili …