Rovčanin: Popust na ukupnom računu 12,5 odsto

UElektroprivredi (EPCG) smo čvrsto opredijeljeni da zadržimo postojeće cijene električne energije za građane, saopštio je u intervjuu za Pobjedu izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin. On je naveo da će se u EPCG truditi da u ovoj godini izbjegnu politiku restrikcija.

– Građani Crne Gore, bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočavamo, mogu biti bezbrižni, 2022. godine ne planiramo poskupljenje električne energije – kazao je Rovčanin.
On je podsjetio da shodno važećoj regulativi, EPCG ne obavlja regulisane djelatnosti, pa nema ni obavezu podnošenja zahtjeva za odobravanje regulatornog prihoda i cijena prema Regulatornoj agenciji za energetiku.
– U nadležnosti EPCG je samo formiranje cijene prve stavke na računu „aktivna električna energija u višoj i nižoj tarifi“. Cijene aktivne električne energije, shodno članu 58 Zakona o energetici, se „slobodno formiraju na organizovanom tržištu ili ugovorom između prodavca i kupca“ – rekao je Rovčanin.
On dodaje da izuzetak od navedenog predstavlja ograničenje iz člana 249. stav 1 Zakona, kojim je propisano da se, za vrijeme trajanja ograničenja, cijene energije za domaćinstva i male kupce mogu povećavati maksimalno do šest odsto godišnje.

– Shodno navedenom EPCG se prilikom utvrđivanja cijene energije za domaćinstva i male kupce mora pridržavati navedenog ograničenja, dok za ostale (komercijalne) kupce takvo ograničenje ne postoji. I pored te mogućnosti, EPCG 1. januara 2022. godine neće povećati cijenu ni za jednu kategoriju distributivnih kupaca – istakao je Rovčanin.
On je naveo i da je na sjednici Odbora direktora EPCG, održanoj 30. decembra prošle godine, donesena odluka da se popust na ukupnom računu za električnu energiju od 12,5 odsto produži i tokom prvih šest mjeseci 2022. godine, pri čemu je ukupan trošak za te namjene od oko 4,5 miliona u cjelosti preuzela EPCG.

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …