Udarne vijesti

Kinezi grade HE Dabar vrijednu 190 miliona dolara

Vlada Republike Srpske posljednjeg dana 2021. godine potpisala je ugovor s Kinezima o finansiranju i izgradnji hidroelektrane Dabar, koji je vrijedan 190 miliona američkih dolara.

Hidroelektranu će, prema ovom dogovoru, graditi kineska kompanija China Energy Gezhouba Group, a kreditirat će je kineska državna banka Eskim, na osnovu garancija Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković još ranije je najavio potpisivanje ovog ugovora, a kako je istakao, HE Dabar je decenijski projekt Hercegovine i ovog dijela Republike Srpske.

HE Dabar, čija je ukupna vrijednost oko 650 miliona KM, imat će instalisanu snagu od 159,15 megavata i 251,80 gigavata po satu proizvodnje električne energije.

Hidroelektrana Dabar pripada projektovanom hidroenergetskom sistemu hidroelektrana na Trebišnjici. Sastavni je dio projekta Gornji horizonti rijeke Trebišnjice, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …