Novi zakon: Nadziraće online kladionice i kockarnice i utvrditi stvarne vlasnike

pola godina od završetka javne rasprave o nacrtu zakona o igrama na sreću, priređivači i dalje ne znaju da li su i u kojoj mjeri prihvaćene njihove primjedbe i sugestije, ni da li postoji finalna verzija teksta zakona, jer još nema izvještaja o sprovedenoj raspravi, koje je Ministarstvo finansija (MF) bilo dužno da objavi u roku od 15 dana od kraja rasprave.

– Naši ključni prijedlozi su bili da se jasnim i transparentnim zakonskim rješenjem omoguće jednaki uslovi svim priređivačima i uvede red na tržište igara na sreću. Tražili smo da naknade budu na takvom nivou da omoguće podizanje standarda djelatnosti i istovremeno stimulativno djeluju na nove investicije i povećanje prihoda budžeta, te da se djelotvornim mjerama spriječi učešće maloljetnika u igrama na sreću – kazala je za Pobjedu predstavnica Udruženja priređivača igara na sreću Marijana Zec.

Završna faza

Iz MF Pobjedi su kazali da je procedura oko prijedloga zakona u završnoj fazi usaglašavanja sa institucijama te da će odmah nakon toga biti dostavljen Vladi na utvrđivanje. Novim zakonom, kako navode, žele stvoriti kvalitetniji ambijent za razvoj tržišta i privlačenja priređivača iz inostranstva, postići veću fiskalnu disciplinu i obezbijediti veći priliv budžetu sužavanjem prostora za malverzacije, utaju poreza i neplaćanje naknada.

– Pooštrenom kaznenom politikom očekujemo da će zakon pružiti dodatne garancije poslovanju legalnih priređivača igara na sreću, a demotivisati nelegalne, te obezbijediti veću zaštitu maloljetnika od učestvovanja u igrama na sreću i društvenu zaštitu igrača i njihovih porodica. Donošenjem zakona biće uspostavljen potpuniji i kvalitetniji onlajn nadzor svih priređivača igara na sreću kroz uvođenje efikasnog monitoring mehanizma, odnosno uspostavljanjem boljeg kontrolnog sistema umrežavanjem priređivača, što će dovesti do stvaranja kvalitetnijeg ambijenta za razvoj tržišta i povećanje prihoda od igara na sreću – objašnjavaju iz Ministarstva.

U novom zakonu naći će se i preporuke iz analize Savjeta Evrope koje se odnose na nadzor onlajn igara.

– Posebna pažnja je posvećena uređenju pitanja stvarnog vlasnika, objedinjavanja inspekcija i ,,fit and proper“ kriterijuma priređivača igara na sreću. Novim zakonom biće otklonjeni nedostaci, a biće preciznije i potpunije regulisane pojedine, u praksi, sporne odredbe postojećeg – kažu iz MF dodajući da će priređivači imati i obavezu da podižu svijest igrača kada je riječ o psiho-socijalnoj dimenziji igara.

Provjerite slična mjesta

Nove čestitke premijeru: Zvaničnici država članica Evropske unije pozdravljaju formiranje 44. Vlade

Povodom izbora 44. Vlade premijeru Milojku Spajiću stigle su brojne čestitke, među kojima i one …