Udarne vijesti

Britanska ambasadorka: Reforme zahtijevaju stabilnu Vladu

Reforme koje Crna Gora treba da sprovede na putu ka Evropskoj uniji zahtijevaju dugoročan plan i stabilnu vladu ili alternativno – podršku kako vlasti, tako i opozicije da dogovore zajedničku viziju za budućnost države, ocijenila je ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Podgorici Karen Medoks.

”To je ono što ovdje nedostaje i to je razlog zbog čega je međunarodna zajednica zabrinuta da li Crna Gora može učiniti napredak ka ispunjenju svojih ciljeva za pristupanje EU”, rekla je Medoks u intervjuu “Vijestima”.

Ona je kazala da ako predstavnici naroda u Skupštini odaberu da oforme manjinsku vladu, to je na njima da odluče.

”Mi ćemo sarađivati i sa budućom vladom, ukoliko ista bude dijelila naše interese i vrijednosti”, poručila je Medoks.

Vi (UK) ste i dalje čvrsta podrška kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, dok većina zemalja Kvinte i Delegacija EU navodno podržavaju zalaganja za formiranje manjinske vlade. Koji je razlog vaše podrške kabinetu premijera Krivokapića?

Radićemo i podržati vladu u Crnoj Gori sa kojom imamo zajedničke interese i sa kojom dijelimo vrijednosti. Sadašnja Vlada na čelu sa premijerom Krivokapićem je izjavila predanost evro-atlantskim vrijednostima. Najviše me interesuje šta se dešava u praksi, više nego šta Vlada izjavljuje, ili šta drugi ljudi govore o njoj. U praksi, naše zemlje tijesno sarađuju, podržavaju jedna drugu u obavezama obučavanja za NATO i razmjenjuju informacije kada je tema suočavanje sa teškim i organizovanim kriminalom. Ovakva vanjska politika Vlade i glasanje u Ujedinjenim nacijama je u velikoj mjeri u skladu sa našom, te smo posvećeni mnogobrojnim, istim globalnim ciljevima, uključujući na primjer zaštitu klime i prirodne sredine. Ako se nekada ne bi usaglasili, imamo jasne i iskrene kanale komunikacije putem kojih možemo istaći svoje zabrinutosti. Stoga, u praksi, smatram da još imamo brojne zajedničke interese i vrijednosti i zbog toga mi možemo sarađivati sa ovom Vladom. Ukoliko predstavnici naroda u Skupštini odaberu da oforme manjinsku vladu to je na njima da odluče, i mi ćemo sarađivati i sa budućom vladom, ukoliko ista bude dijelila naše interese i vrijednosti.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …