Važno saopštenje oko zarada u javnom sektoru

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS), nakon obavljenih pregovora sa reprezentativnim sindikatima, u skladu sa zakonskom obavezom, predložilo je Vladi odluku o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za 2022. godinu.

Sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore danas je razgovarano nakon što predlog Vlade o izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru nije dobio podršku Skupštine Crne Gore, uprkos tome što i sindikati godinama insistiraju na ujednačavanju zarada u javnom sektoru.

Državni sekretar MFSS-a, Branko Krvavac predočio je da, usljed toga što predložene izmjene ovog zakona nijesu dobile podršku u Skupštini, a kojim je predviđana mogućnost utvrđivanja obračunske vrijednosti koeficijenta u zavisnosti od koeficijenta zvanja, neophodno je Vladi predložiti jedinstvenu obračunsku vrijednost koeficijenta od 90€ u bruto iznosu u skladu sa odredbama postojećeg zakona.

Krvavac je ukazao da je predlog MFSS-a i Vlade bio u skadu sa programom „Evropa sad!“ u cilju ujednačavanja zarada zaposlenih u javnom sektoru. Konkretno, da je Skupština podržala predložene izmjene – najveće plate u državi ne bi rasle oko 200 eura, nego oko 70 eura.

Predstavnici sindikata su iskazali stav da, usljed cilja za koji se zalažu a koji se odnosi na potrebu ujednačavanja zarada u javnom sektoru između zaposlenih iz kategorije D i zaposlenih iz kategorije A, B i C ne podržavaju predloženu obračunsku vrijednost koeficijenta, koja je jedina moguća nakon neizglasavanja izmjena zakona u Skupštini.

MFSS i reprezentativni sindikati su se saglasili da je u narednom periodu neophodno intenzivno raditi na stvaranju uslova za ujednačavanje zarada zaposlenih u javnom sektoru, kroz izmjene zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čemu će se pristupiti već u prvom kvartalu 2022. godine.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …