Udarne vijesti
spajic

SPAJIĆ o uvođenju bitkoina: To je za mene poslastica

U nastavku večeri pitanja su se ticala i bitkoina uz primjer Salvadora, na šta je ministar Spajić odgovorio da je Salvador uveo bitkoin, ali ne u praksi koliko bi trebalo.
„Salvador je naveo da je to sredstvo plaćanja osim ukoliko nemate tehničke mogućnosti da ga prihvatite. A mnogi nemaju. To je bio dobar PR, ali mnogi ga ne koriste. Mi želimo da napravimo nešto što ima pravu supstancu, što ima primjenu. Želimo da idemo mnogo koraka iznad onoga što je Salvador uradio. To je za mene poslastica i jedva čekam da se bavim takvim stvarima“.
Milatović na pitanje o oporavku ekonomije i planovima:
„Unazad nekih četiri do pet mjeseci MER je zajedno za konsultantima, radilo na Platformi ekonomskog oporavka. Ona sadrži 4 dokumenta, a to su dijagnoza zatečenog stanja CG ekonomije, analiza finansijskih izvestaja preduzeća unazad 5 godina, mišljenja stejkholdera nakon okruglih stolova i principe po kojima treba da djelujemo, da građani budu na prvom mjestu, diverzifikovana ekonomija itd. Odatle smo napravili 6 operativnih ciljeva u 41 indikator i 210 mjera koje imaju za cilj da ekonomski oporave zemlju od 2022 – 2026. godine.
Krajnji cilj Platforme ekonomskog oporavka je izgradnja srednje klase koja se može dogoditi samo uz stvaranje dobro plaćenih radnih mjesta za ljude koji će ostati da žive i rade u Crnoj Gori, kao i svođenje nejednakosti i siromaštva na prihvatljive nivoe.
Ministar Milatović je najavio i Kreditno-garantni fonda koji će smanjiti percepciju rizika prema preduzećima i dodatno pojačati kreditnu aktivnost. U prethodnom periodu, uz tehničku pomoć i podršku naših prijatelja iz Evropske banke za obnovu i razoj (EBRD) intenzivno je sproveden niz aktivnosti kako bi se Kreditno-garantni fond što prije stavio u funkciju što govori o posvećenosti Vlade kada je u pitanju uspostavljanje ove institucije.
„Takođe, Program za mlade je usvojen pre desetak dana. Pilot projekat od milion eura gdje je akcenat na preduzetništvu, mladima koji se oprjedjeljuju za poljoprivredu..To su sve stvari koje su usvojene i koje se rade. Krajem juna kreirali smo Fond za inovacije, budžetirali smo milion eura za taj fond i od naredne godine on bi trebalo snažno da krene u podršku start up-ovima. Imaćemo prvi put u CG inovacione vaučere“.
Ministar Spajić ispričao je svoje pripravničko iskustvo .
„To je ubjedljivoo najbolje iskustvo. Kada sam na razgovoru pitao za platu rekli su mi da sam ja pripravnik, za njih nema plate. Prihvatio sam jer sam znao da ću raditi sa jednim od najboljih stručnjaka u branši. Glavna stvar je da naučite zanat, čim počnete da radite full time onda pričajte o zaradi. Tada postajete korisni i to treba debelo da naplatite.

Koliko smo na sigurnom, s obzirom na planirani deficit?
Spajić:
„Na sigurnom smo. Izbalansirali smo budžet. Akcize nisu usvojene, fiskalni udar od 30 miliona smo izbalansirali smanjenjem potrošnje.“
Milatović:
„Uspješnost država koje su od siromašnih postale bogate zavisila je od tri stvari : političke volje za razvojem, znanja i političkog kapaciteta da sprovedu reforme. Te tri stvari moraju da budu u potpunosti sinhronizovane da bi jedna zemlja bila uspješna u ekonomskom razvoju. Mislim da ova Vlada ima sve to, politički kapacitet i sinhornizacija su uvijek u bitnim momentima dolazili na svoje mjesto, kao što smo danas i vidjeli kod usvajanja budžeta. To u narednom periodu treba da bude jooš bolje. Cilj je da naredne godine rastemo kao zemlja najmanje 5%.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …