Spajić i Milatović na Spejsu: Na početku mandata smo razmišljali da smanjimo plate i penzije

Ministari Spajić i Milatović su nakon istorijskog usvajanja budžeta ZA 2022 nastavili direktnu komunikaciju sa građanima na Spejsu-Tviter.
Kako se osjećaju nakon ovog velikog dana Milatović je rekao da su znali da će budžet biti usvojen i da njihove izjave u proteklih sedmica su išle u tom pravcu.
„Došlo je do par odrijeđenih izmena, predloženi deficit se popeo na 5.1% BDP-a što je prihvatljivo, ali je najvažnije što je budžet istorijski, doneće bolji život građana, razvoj privredi i biće razvojni, što govori kapitalni budžet“.
Milatović se prisjetio početka i dolaska nove Vlade kada su razmišljali o smanjivanju plata i penzija..
„Kada se sjetim kako je bilo kad smo počeli i dje smo sad, da smo samo pričali o smanjivanju plata i penzija, ada ih danas dižemo, to je zaista jedan istorijski uspjeh“.
Spajić se složio sa svim što je Miltović rekao i nastavio:
„Imamo mnogo izmjena i to nas dovodi do projektovanog deficita od 5.1% što je u redu u datim okolnostima neizvjesnosti i kovid krize. Ono što je važno napomenuti je da ćemo imati do kraja godine deficit ispod 3%, to je izvjesno i to je velika i bitna stvar za nas, jer sledeća godina mora biti godina sa dvije vrste ulaganja.
Prvo u ljude kroz Evropa Sad! i u infrastrukturu kroz kapitalni budžet koji smo na kraju zbog neizglasavanja akciza i smanjenja pdv-a na diskoteke smanjili. To smo morali da uradimo kako bismo uravnotežili potrošnju.
Milatović je potvrdio da je budžet po prvi put onaj koji podjenako ulaže u ljude i infrastrukturu i to ne u malim već u velikim iznosima i to je njegova najbitnija karakteristika.
Pričali su i o Montenegro Works-u.
Milatović:
„Montenegro Works je u inicijalnoj fazi. Jedan mali tim ljudi koji se bavi finansijskim savjetovanjem u dijelu koji se tiče određenih problema sa kojima se državna preduzeća nose.
Državna preduzeća treba da se podele u 4 kategorije: da li je profitabilno i da li je strateški bitno. U odnosu na to treba razviti planove šta raditi sa tim preduzećima. Najvažnije je napraviti profitabilna preduzeća od onih koja to nisu i staviti ih u jedan nacionalni holding. On bi okupljao sva državna preduzeća i kao takav mogao da bude listovan na neku prestižnu berzu i time bismo dodatno unaprijedili korporativno upravljanje i budućnost tih preduzeća.
Spajić se nadovezao:
„Mi smo zamislili reformu u tri faze. Prva faza je Montenegro Works kao savjetodavno tijelo Vlade, drugi korak holding kompanija, a treća faza gdje bi se novac od preduzeća, dividendi, profita ulagao u nešto kao Fond nacionalnog bogatstva. Prodaja preduzeća ne može ići u tekuću potrošnju, već ostaje u Fondu i nastavlja da se investira kroz taj fond. Dividende tog Fonda bi finansirale nezavisnost institucija koje su veoma bitne državi, kao što je recimo Univerzitet“.
Milatović je zaključio:
„Korporativno upravljanje državnim preduzećima mora biti prioritet Vlade“.

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …