Udarne vijesti

Prijetnje kao sredstvo da skrene pažnju na nepravdu prema radnicima ,,Primorke“


Nakon višesatne drame koju je pratila Crna Gora i region, trideset šestogodišnji Edin Begzić – koji je juče prijetio da će aktivirati eksploziv ispred NLB banke u Baru, jer institucije države u saradnji sa bankom nijesu novčano obeštetile bivše radnike „Primorke“ – nakon razgovora sa policijskim pregovaračima i telefonskog kontakta sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem – mirno se predao policiji.

Iako je jučerašnji dan obilježila napetost i neizvjesnost, glavni akter na kraju je uhapšen. Iz policije nijesu saopštili koje krivično djelo mu se stavlja na teret, ali sudeći po svemu što se juče dešavalo, Begzić će najvjerovatnije odgovarati za izazivanje panike jer prve analize govore da nije bio naoružan i da nije imao spremnu eksplozivnu napravu.

PRIJETNJA
Juče oko 7.45 sati Begzić je, kako je i najavio na snimku objavljenom na Jutjubu, „držao pod kontrolom banku“: bio je ispred poslovnice NLB-a, držeći u rukama napravu za koju se sumnjalo da je detonirajući mehanizam kojim može da izazove eksploziju.

Begzić je čitavu akciju brižljivo, do detalja, planirao. Osim programiranog emitovanja snimka na Jutjub kanalu, u kojem objašnjava motive za prijetnje i ultimatum, rano izjutra je izlijepio izlog poslovnice transparentom na kojem je, na crnogorskom i engleskom jeziku, pisalo – ,,Vratite pare koje ste ukrali od radnika Primorke“.

Dobro smišljena akcija odmah je privukla pozornost crnogorske, ali i regionalne javnosti, a građani su sa zabrinutošću pratili dešavanja u Ulici Maršala Tita. Nikada prije u Crnoj Gori nije zabilježen slučaj ovakve javne prijetnje, koja je, makar u prvi mah, mogla da ima nesagledive posljedice jer se nije odmah znalo da li su radnici banke u prostorijama, ali i kakva je razorna moć eksplozivne naprave kojom je prijetio Begzić.

– Banku ću držati pod kontrolom sve dok banka radnicima ne isplati pare koje je ukrala, sa zakonom pripadajućom kamatom za sve vrijeme koje su čekali. Sa sobom ću imati masku za suzavac i dim, pancir, pištolj s mecima, „molotovljeve koktele“ i dvije improvizovane eksplozivne naprave na daljinski okidač. Na improvizovanim napravama biće kesice sa ekserima ukoliko dođe do eksplozije – naveo je on na snimku i demonstrirao kako naprava funkcioniše.

Situacija u Baru je djelovala dramatično i niko od nadležnih, tokom prva dva-tri sata, nije mogao da predvidi kakav će ishod slijediti.

MIRAN RASPLET
Barska policija je iz predostrožnosti evakuisala stanare zgrade, zabranjen je bio prilaz poslovnici NLB, a na mjestu događaja bili su pripadnici policije, Vojske, Hitne pomoći…

Na sreću, sve je okončano bez težih posljedica. Nešto poslije 13.30 sati Begzić je telefonom razgovarao sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, a sat kasnije odlučio da se preda.

Nije poznato što je Abazović obećao Begziću i da li je baš taj razgovor uticao na njegovu odluku da prekine dramu.

Važnu ulogu u predaji Begzića imao je glavni pregovarač Uprave policije koji je uspio da ubijedi Begzića da prekine agoniju i preda se. U tome su, prema informacijama Pobjede, pomogli Begzićeva porodica i radnici.

Begzić je prije „živog“ nastupa dostavio medijima snimak sa Jutjuba, u kojem je, predstavljajući se kao sin radnika „Primorke“, pozvao predsjednika i potpredsjednika Vlade, kao i predsjednika Skupštine, da pomognu u rješavanju situacije sa bankom, tvrdeći da je radnicima nanijeta višemilionska šteta.

Ova banka je ukrala pare od poštenih građana, radnika „Primorke“ još 2010. godine. Vi ste trenutno na vlasti i imate moć 2010. godine, država pravi plan sa NLB bankom da se odobri kredit od 14,4 miliona eura, a da će u okviru toga kredita država reagovati da se isplate plate radnicima „Primorke“. Mislim da je tada radnicima trebalo da se isplati nepunih 160.000 eura. Od kada su te pare otišle, radnici „Primorke“ nemaju života, zdravlja, živimo kao u zatvoru, gladujemo. Jedino svjetlo u na