Udarne vijesti

Ćalasan: Razbijamo stereotipe da je IT muška profesija

„Mi smo pokrenuli jednu malu IT kompaniju koja se ubrzano razvija i probija na crnogorskom tržištu i već smo za kratko vrijeme postigli rezultate koje smo zacrtali. Ono što me posebno raduje i čini ponosnom, da je to u potpunosti ženski biznis. U našoj kompaniji sve zaposlene su žene – programerke, čime razbijamo stereotipe da je IT muška profesija. I osjećam se ponosnom što naša mala kompanija, s obzirom da je 100% u ženskom vlasništvu, utiče na povećanje zastupljenosti žena u biznisu“ – kazala je Snežana Ćalasan, izvršna direktorica, ‘’Navira IT Solutions” D.O.O. u okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

  Ona je kazala da je njena karijerna priča vezana za informacione tehnologije. „Završila sam Prirodno-matematički fakultet i prije nego što sam diplomirala kreirala sam svoju prvu komercijalnu aplikaciju - obračun ličnih dohodaka koju je koristio moj otac u svojoj knjigovodstvenoj agenciji“, kazala je Ćalasan.

Ona je saopštila da je, nakon 16 godina rada u različitim kompanijama, domaćim i inostranim na različitim poslovima vezanim za sofver inženjering, u jednom trenutku shvatila da je došlo vrijeme da se osamostali i krene dalje i pokrene svoj biznis. „U tu priču sam ušla sa svojom prijateljicom Tatjanom Rujović i 2016. godine smo osnovale kompanju „Navira IT Solutions“ koja se bavi pružanjem konsultantskih i softverskih usluga u oblasti IT-a“ – istakla je Ćalasan.

Ona je saopštila da se tada obratila Investiciono-razvojnom fondu i dobila kreditnu podršku za opremanje poslovnog prostora i kupovinu neophodne opreme.

„I upravo je to bila odskočna daska za naš mali biznis koji se lijepo razvijao do 2020. godine kada se čitav svijet suočio sa pandemijom koronavirusa i kada je i nama bila potrebna podrška. I ovog puta, kad je bilo najteže, Investiciono-razvojni fond je bio uz nas i pomogao nam kroz kreditnu liniju za očuvanje likvidnosti“ – kazala je ona.

  Iako pokretanje sopstvenog biznisa donosi različite izazove, ona ističe da se ni u jednom trenutku nije pokajala zbog toga i preporučuje svakom ko kod sebe prepoznaje liderske sposobnosti da učini isto.

  Ona je saopštila da vjeruje i nada se da će se u narednom periodu povećati zastupljenost programerki u IT kompanijama u Crnoj Gori i da će se veći broj njih odlučiti da pokrene sopstveni biznis u ovoj oblasti.

„Mi, žene, treba da se podržavamo, ohrabrujemo, udružujemo i da radimo na tome da naše znanje, liderstvo, ideje, kreativnost pokreću i mijenjaju društvo i biznis

uopšte. Zato se unaprijed radujem svakom projektu žena u biznisu koji će pokrenuti u okviru kreditnih linija IRF-a i drugih institucija“ – zaključuje ona.

U okviru kampanje „Ona pokreće biznis“ raspisan je i Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca. Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekta konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu. Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: onapokrecebiznis@irfcg.me od 7-15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …