Udarne vijesti

Okončana blokada izbora Tužilačkog savjeta, uskoro novi čelni ljudi Tužilaštva

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je glasovima parlamentarne većine listu od četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, nakon očiglednog političkog dogovora da četvrti član bude advokat Borivoje Đukanović.

Time je okončana blokada procesa izbora članova TS-a koja traje od kraja jula, kada su se Demokrate suprotstavile izboru advokata Nikole Bulatovića kojeg je protežirao Demokratski front.

Odbor je juče predložio Skupštini Crne Gore da za četiri člana TS-a iz reda uglednih pravnika izabere advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Filipa Jovovića, kao što je parlamentarna većina usaglasila još krajem jula, te Đukanovića.

Kako je ranije najavljeno, o izboru pet nedostajućih članova TS-a iz reda uglednih pravnika, među kojima je osim pomenutih advokata i Stevo Muk, koji je na listi na prijedlog nevladinih organizacija, glasaće poslanici crnogorskog parlamenta na tekućoj sjednici, najvjerovatnije u srijedu.

Prema izmijenjenom Zakonu o Državnom tužilaštvu, koji je izazvao mnogo kontroverzi jer ne slijedi do kraja preporuke Venecijanske komisije, Tužilački savjet ima 11 članova, od čega je pet iz tužilačke organizacije.

Skupština Crne Gore prostom većinom, što je bila jedna od primjedbi VK na izmjene Zakona, bira pet članova TS-a, a u Savjetu je i predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava koje već duže od pola godine funkcioniše bez ministra.

Na Konferenciji državnih tužilaca početkom avgusta izabrana su četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca.

Za članove Tužilačkog savjeta izabrani su Đurđina Nina Ivanović, državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Sanja Jovićević, specijalna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu, Tatjana Begović, državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i Nikola Samardžić, državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom.

Po funkciji članovi TS-a su vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, kao predsjednik Tužilačkog savjeta, i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, na čiji glas, kao zlatni, računa parlamentarna većina prilikom izbora novog v.d. VDT-a.

Tokom jučerašnje sjednice skupštinskog Odbora, poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić kazao je da se oni neće izjašnjavati o utvrđivanju kandidata za članove TS-a.

U znak protesta zbog odsustva dijaloga vlasti i opozicije. Daje nam za pravo i tvit gospođe Pope koja je pozvala na široku podršku za izbor nezavisnih i stručnih članova Savjeta. Čini mi se da ste se politički dogovorili o TS-u, ali nije bilo političkog dogovora s opozicijom. Smatramo da ovo danas nije pošteno. Imamo najavu da je ovo korak parlamentarne većine kojim se blokira evropski put Crne Gore – rekao je Nikolić.

Šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa je uoči sjednice Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu pozvala političke aktere da obezbijede široku podršku za imenovanje Tužilačkog savjeta.

Pozivamo političke aktere da obezbijede široku podršku za imenovanje nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika – navela je ona na Tviteru.

Kako je istakla, da bi dalje napredavala na putu ka EU i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju, Crna Gora treba da ostvari dodatni napredak u reformama vladavine prava i da pokrene široki međupartijski dijalog o ključnim preostalim imenovanjima u pravosuđu.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …