Udarne vijesti

Bokan o Lidlu: Ako prepustimo policu stranim lancima, imaćemo više štete

Dragan Bokan, kompanija Voli Trade, naglasio je da se najveći dio BDP-a Crne Gore kreira u trgovini, te da je ovaj sektor ima veliki značaj posebno u periodu kovid krize.
Iznio je podatke koji pokazuju da je sektor trgovine u prva dva kvartala ostvario rast prometa od oko 20 odsto, te apostrofirao da su otežana naplata potraživanja i siva ekonomija među najznačajnijim problemima koji ga opterećuju.
Poslovanje opterećuje i otežan pristup kreditima zbog čega pozdravlja najavljeno formiranje kreditno-garantnog fonda.
Osvrnuo se i na zakonsku odredbu kojom je uvedena neradna nedjelja ocijenivši da je to barijera u poslovanju. Smatra da se time državi nanosi šteta, jer se, kao turistička destinacija, gostima koji dolaze vikendom i praznicima onemogućava da uđu u prodavnicu.
U posebnom fokusu Bokanove diskusije bio je najavljeni dolazak inostranih trgovinskih lanaca u Crnu Goru, u čemu vidi potencijalnu opasnost po domaće proizvođače.

Moramo se okrenuti sebi. Treba da pokušamo da pozicioniramo još jače domaću prouzvodnju, a ako prepustimo policu stranim lancima, imaćemo više štete. Spremni smo da razgovaramo o tome – poručio je Bokan.
Dodaje da implementaciju programa “Evropa sad” neće lako podnijeti veliki broj, prije svega, malih privrednika i da ga je trebalo uvoditi postepeno. Smatra da će dovesti do zatvaranja određenog broja privrednih subjekata, te da će se pojedini okrenuti sivoj ekonomiji.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata …