Bokan o Lidlu: Ako prepustimo policu stranim lancima, imaćemo više štete

Dragan Bokan, kompanija Voli Trade, naglasio je da se najveći dio BDP-a Crne Gore kreira u trgovini, te da je ovaj sektor ima veliki značaj posebno u periodu kovid krize.
Iznio je podatke koji pokazuju da je sektor trgovine u prva dva kvartala ostvario rast prometa od oko 20 odsto, te apostrofirao da su otežana naplata potraživanja i siva ekonomija među najznačajnijim problemima koji ga opterećuju.
Poslovanje opterećuje i otežan pristup kreditima zbog čega pozdravlja najavljeno formiranje kreditno-garantnog fonda.
Osvrnuo se i na zakonsku odredbu kojom je uvedena neradna nedjelja ocijenivši da je to barijera u poslovanju. Smatra da se time državi nanosi šteta, jer se, kao turistička destinacija, gostima koji dolaze vikendom i praznicima onemogućava da uđu u prodavnicu.
U posebnom fokusu Bokanove diskusije bio je najavljeni dolazak inostranih trgovinskih lanaca u Crnu Goru, u čemu vidi potencijalnu opasnost po domaće proizvođače.

Moramo se okrenuti sebi. Treba da pokušamo da pozicioniramo još jače domaću prouzvodnju, a ako prepustimo policu stranim lancima, imaćemo više štete. Spremni smo da razgovaramo o tome – poručio je Bokan.
Dodaje da implementaciju programa “Evropa sad” neće lako podnijeti veliki broj, prije svega, malih privrednika i da ga je trebalo uvoditi postepeno. Smatra da će dovesti do zatvaranja određenog broja privrednih subjekata, te da će se pojedini okrenuti sivoj ekonomiji.

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …