solana

Solana dobila njemačkog eksperta koji će napraviti plan upravljanja

Ulcinjska solana će svakako biti zaštićena, voda će se upumpavati, pumpe će se održavati i plaćaće se služba koja će čuvati tu oblast. Kako je Pobjedi kazao državni sekretar za ekologiju, prof. dr Danilo Mrdak, u planu je osnivanje doo preduzeća kojim treba da upravlja Opština Ulcinj, ali i pored svih nastojanja i višebrojnih sastanaka nijesu dobili povratne informacije od ove lokalne samouprave. Mrdak je takođe istakao da im je njemačka vlada prije nekoliko dana ustupila eksperta kojeg će plaćati, a koji će uraditi plan upravljanja Ulcinjskom solanom.

– Koliko smo vidjeli, ne postoji želja kod Opštine Ulcinj da preuzmu upravljanje Ulcinjskom solanom, iako smo im mi obećali sredstva kao što to radimo sa Nacionalnim parkovima koji trenutno upravljaju ovim područjem – kazao je Mrdak.

Po preporuci eksperta, navodi Mrdak, planirano je da Opština Ulcinj osnuje upravljačko preduzeće d.o.o. i da im se daje novac koje sada daje Ministarstvo ekologije predviđeno budžetom Nacionalnim parkovima za osnovno funkcionisanje: da se upumpava voda, popravljaju pumpe i da se plaća služba koja čuva prostor solane.

– Ako nije problem Nacionalnim parkovima, zašto bi njima bio problem. Mi obezbjeđujemo apsolutno bazično funkcionisanje. Jer solana je vještački ekosistem

koji ne može da funkcioniše bez čovjeka. Ako ne pumpamo morsku vodu u solanu, nemamo solanu i onda nemamo živi svijet tamo. Sve drugo, da se prostor turistički valorizuje, da se proizvode manje količina soli je nadogradnja tome – poručuje Mrdak.

On naglašava da poslije Nove godine imaju nekoliko varijanti.

– Prije svega da Opština Ulcinj preuzme upravljanje. Međutim i pored njihove nezainteresovanosti tamo sada idu lokalni izbori i teško da će se to ostvariti. Tražio sam od njih prije četiri mjeseca da nam odgovore kada bi bili spremni kao lokalna zajednica da preuzmu gazdovanje Ulcinjskom solanom, ali još nijesam dobilo odgovor – kaže Mrdak.

Kako je dodao, na nedavno organizovanoj Barselonskoj konvenciji predložena je inicijativa da se napravi jedan fond za zemlje jugoistočnog Balkana za vlažna obalna područja.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …