Udarne vijesti

Borelj: Podjele na zapadnom Balkanu omele put zemalja ka EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žosep Borelj ocijenio je da su ove godini eskalacija i zaoštravanje retorike podjela na zapadnom Balkanu omeli zemlje regiona u njihovom približavanju evropskoj budućnosti, a kao poseban primjer za takvo stanje naveo je situaciju u BiH.

Borelj je 2021. godinu ocijenio kao “godinu tranzicije” u kojoj je EU radila na očuvanju svojih interesa i vrijednosti i na jačanju globalnog poretka.

Taj rad mora da se nastavi i u 2022. godini”, naveo je Borelj u svom novogodišnjem blogu o najvažnijim dešavanjima u 2021. u oblasti spoljne i odbrambene politike EU.

Govoreći o neposrednom susjedstvu EU, Borelj se fokusirao na Ukrajinu, Moldaviju i Bjelorusiju, gdje se Unija, kako je naveo, suočila sa “jasnim primjerima politike moći” i hibridnim napadima, prenijela je Srna

“Kako se hibridni napadi šire, moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu i Moldaviju u odupiranju Rusiji i da zadržimo nepopustljiv pristup prema Bjelorusiji”, naveo je Borelj.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarka: Transformacija Nacionalnih parkova, jači Eko fond, podsticaji…

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu …